TG Zanimljivosti

FOTO/VIDEO: Roda snimljena danas na Bobari, je li malo porano ili je vjesnik toplijih dana na Duvanjskom polju?!

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Danas smo dobili fotografije i video koje je snimio naš čitatelj jutros na Bobari, na Duvanjskom polju i poslao nam. Ne znamo je li rano povratku roda, ali lijepo je znati da su tu, jer se od davnina vjeruje da rode donose sreću i blagostanje, pa vjerujmo da je tako.

Rode su mahom dugog vrata i nogu. Visina varira od 75 cm. Rep im je uglavnom kratak. Kljun je također uvijek dugačak i jak, ali različitog oblika kod različitih vrsta. Tipične rode iz roda Ciconia imaju prav i tanak kljun, dok neke vrste roda imaju kljunove povijene naniže, duge i do 35 cm.

Perje roda je u crnim i bijelim tonovima, u zavisnosti od vrste. Crno perje uglavnom ima metalni odsjaj, što ima ulogu u vrijeme parenja, kada i bijelo perje izgleda blještavo.

Rode žive preko 20 godina. Bijele rode žive i po preko 30 godina. Kada su zatvorene, rode žive i duže, s najstarijim primjerom rode od 48 godina.

Mnoge vrste roda su ptice selice. Uglavnom lete u jakim zamasima, jedreći u zraku, čime štede energiju, ali su im za to potrebne tople zračne struje. (wikipedia)

www.tomislavnews.com/Foto i video: I.Š.