TG Kultura/ZabavaTG Zanimljivosti

FOTO/VIDEO: VEČER JE UOČI IVANJDANA, mrak polako pada, pale se svitnjaci u duvanjskom kraju, šaljite nam fotografije i videa, objavit ćemo ih!

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Večer je-noć uoči svetkovine svetog Ivana Krstitelja, kada se i u duvanjskom kraju, po starokršćanskom običaju, pale svitnjaci, Vatre ivanjske-Ivanjski krijesovi, a što je vezano za početak ljeta i žetvene običaje…

Ne tako davno svitnjaci su se palili iznad svake kuće, svaka obitelj palila je svoj svitnjak, a bilo je i natjecanja čiji će svitnjak biti najveći i najdulje gorjeti. Djeca i mladi išli bi od svitnjaka do svitnjaka i preskakala ga uz viku i pljesak prisutnih. A oni stariji bi poranili na Ivanjdan prije izlaska sunca bosim nogama počepati pepeo ostao od svitnjaka, moleći Vjerovanje i vjerujući da će im to dati snagu u nogama, da ih neće boljeti noge.

Dučić 

Bilo je godina kada su se palili veliki svitnjaci na brdima iznad sela, najčešće stare auto gume, pa je gorjelo cijelu noć, a što je zagađivalo okoliš, pa nije preporučljivo gume paliti!

Bobara

Vjetroviti svitnjak u Bukovici/Snimio: P. Bagarić

Već nekoliko godina sve je manje svitnjaka i sve manje djece koja bi mu se radovala. A ipak se svitnjaci pale, i u gradu i po duvanjskim selima.

Eminovo Selo

 

Kongora 

Stipanići 

Eminovo Selo 

Rovišće, Bjelovar

Kuk

Ako nam pošaljete fotografiju ili video “svoga” svitnjaka, rado ćemo objaviti na našem portalu, jer – svitnjak će se ugasiti, a foto-uspomena sačuvati na TN!

www.tomislavnews.com