TG Vijesti

FOTO – DAN OPĆINE TOMISLAVGRAD : Proslava počela polaganjem vijenaca, pa Svečanom sjednicom OV

Danas (8. srpnja) se proslavlja Dan općine Tomislavgrad. Položeni su vijenci i upaljene svijeće ispred spomenika poginulim braniteljima u Spomen parku, a potom su se brojni uzvanici i gosti, zajedno s općinskim vijećnicima…

 

 …uputili na Svečanu sjednicu Općinskog vijeća Tomislavgrad, u dvoranu Županijske skupštine u Tomislavgradu. Na početku sjednice intonirana je Himna B i H i Himna hrvatskog naroda u B i H, u izvedbi Etno skupine MH Tomislavgrad.
Nakon toga minutom šutnje odana je počast svima koji su položili živote za domovinu.
Brojni su političari iz B i H,  Federacije B i H, HBŽ, susjednih općina i općina iz RH, nazočili Svečanoj sjednici, ali i gospodarstvenici, te predstavnici vjerskih zajednica, kraljevskih gradova… Brzojavne čestitke uputili su gradonačelnici Mostara i Bjelovara.

{gallery}svecana{/gallery}

Sve nazočne pozdravio je i prigodne, svečarske riječi uputio predsjednik Općinskog vijeća Tomislavgrad, profesor Mate Kelava, ističući dobar rad

Općinskog vijeća i vodstva općine. Iznio je i nekoliko podataka vezanih za općinu, te je, kako je kazao, stvoren dobar okvir za samozapošljavanje u duvanjskoj općini.
Govorio je i o velikom iseljavanju, te kazao kako u posljednje vrijeme mediji podstiču to iseljavanje, uz poruku: „Život se ne živi tamo, život

se živi ovdje, ostanite u svojim kućama, ma kako težak put bio do pobjede!“
{gallery}dan-opcine-tg-2015{/gallery}

Potom je sve nazočne pozdravio načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin, te nastavio s izlaganjem o stanju u općini, posebno se osvrnuvši na iseljavanje.

I on je kazao kako se po medijima, u posljednje vrijeme, zlonamjerno sije pesimizam.
Uskoro ćemo donijeti cjeloviti govor načelnika na Svečanoj sjednici, a prije podastiranja podataka o ulaganju u razvoj općine, Vukadin je istaknuo da je iseljavanje postala ozbiljna opasnost za funkcioniranje duvanjske općine!

Nakon načelnika nazočnima se obratio veleposlanik RH u B i H gospodin Ivan Del Vecchio, čestitajući Dan općine svim Duvnjacima, čestitao je i načelniku Vukadinu na uspjesima koje je postigao , te pohvalio rad i načelnika i općinskog vodstva.
Predstavnik iz Knina obratio se u ime  Saveza kraljevskih gradova i čestitao Dan općine, te naglasio da je problem iseljavanja jako prisutan i u Republici Hrvatskoj, te sve pozvao da doprinesu na nacionalnoj razini izradi strategija zaustavljanja iseljavanja.

Borjana Krišto, prva zamjenica predsjedavajućeg Parlamentarne skupštine B i H, čestitala je svim Duvanjkama i Duvnjacima  Dana općine.
„ Općina Tomislavgrad i osobno općinski načelnik mogu biti ponosni postignutim, pa ja čestitam na uspjehu i osobno načelniku Vukadinu“, istaknula je gospođa Krišto.

Nakon toga podijeljena su općinska priznanja – Medaljon općine, posthumno velikom umjetniku, slikaru, grafičaru i pjesniku Virgiliju Nevjestiću i , također, posthumno, Anti Letici, za života velikom gospodarstveniku i velikom čovjeku. U ime obitelji Virgilija Nevjestića Medaljon je primila njegova sestra Ruža Pengušić, a u ime obitelji Ante Letice Medaljom je primila Nela Letica.

Počasnim građaninom Tomislavgrada proglašen je Adis Šahbaz, porijeklom Duvnjak, a rodom iz Livna, živi i radi u Nizozemskoj , humanist je, posebno osjetljiv na potrebite stare ljude i djecu, veliki donator Staračkom domu Tomislavgrad i veliki prijatelj Tomislavgrada. U njegovo ime priznanje Počasni građanin Tomislavgrada primila je njegova sestra Adisa Karabeg, pročitavši dirljivo pismo gospodina Šahbaza.

www.tomislavnews.com /Tekst : Ljuba/ Foto: Davor Đikić