TG GospodarstvoTG Zanimljivosti

VIDEO/FOTO: Održana V. “Mega pitijada” u Tomislavgradu, a gdje je pite tu je i veselja – objavljujemo pobjednike po kategorijama!

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Prošle subote (12. kolovoza, 2023.) u Tomislavgradu, u Caffe baru “Belot” održana je Peta  “Mega pitijada”, svojevrsni festival, smotra duvanjskih pita, za koje mnogi tvrde da je najbolja, jedinstvena!

Organizatori su bili stalni posjetitelji “Belota”, a prvi sač bio je spreman točno u podne, da se pod njega stavi pita. U konkurenciji su bile  25 pita u kategorijama:  zeljanice/krumpirače, sirnice,  a “ukazalo se” i nekoliko bureka, a burek nije pita, on je pitac! Ipak je bio u konkurenciji, dok je organizator utvrdio da je tikvenjača kolač i odmah je diskvalificirana!

Jedini uvjet je bio da pite budu savijene u okrugloj tepsiji, a strogo je bilo zabranjeno korištenje gotovih jufki i lisnatog tijesta.  Bio je i poseban žiri za ocjenu pita i bureka, ali sudeći po veselom ozračju, pjesmi, šali i dobrom teku okupljenih, a brzo su pristizali jer se neodoljivi miris pita širio po gradu, sve pite su pobjednice jer ih je ubrzo nestajalo iz tepsija, sa stolova, pa na kraju nije ostao ni oblizak.

Ipak je specijalni žiri prije toga probao i ocijenio pite i bureke, pa evo pobjednika:

Apsolutni pobjednik je Marko Mašić
Najbolji  burek napravio je  Ilija Grgić
Najbolju zeljanicu napravila je Ivana Marić 
Krumpirača i sirnica bile su u jednoj kategoriji, pa je:
Najbolja je bila sirnica Marija Kurilja iz Makarske
Dakle, 5. “Pitijada” u Tomislavgradu bila je Međunarodnog karaktera.
Zanimljiva je izjava apsolutnog pobjednika V, Pitijade u Tomislavgradu: “Domaćice, kada god ne znate što ćete ručku – napravite burek i neće biti nezadovoljnih, štoviše svi će vas hvaliti!”, s čime će se većina složiti, jer burek – ne može dodijati!

Zato će ova V. “Mega pitijada” u Tomislavgradu biti upamćene po dobrim i slasnim pitama i burecima i nastavit će se organizirati, prerasti u tradiciju, iako je, kako su organizatori rekli za Tomislavnews.com sve počelo kao šala.

A gdje je pita i pitaca uvijek je veselo!

Međutim, s pitama nema šale, pa čestitamo organizatorima sa željom da “Mega pitijada” u Tomislavgradu postane lijepa manifestacija, brend Tomislavgrada, a duvanjske pite to jesu samo im treba dobra promidžba, a vrućih ljubitelja duvanjskih pita i bureka, naravno, ima i previše!

A bilo je slasnog mesa i izvan bureka!

www.tomislavnews.com