vjera

SVETKOVINA je svetog Franje koja se posebno slavi u duvanjskim župama Bukovica i Rašeljke: Molitva sv. Franji i njegove mudrosnice

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Danas  je svetkovina sv. Franje Asiškog, koja se posebno svečano slavi u duvanjskoj Župi Bukovica i Župi Rašeljke, kojih je zaštitnik sv. Franjo, svete mise su u 11:00 sati.

Franjo Asiški, pravim imenom Giovanni Francesco Bernardone, utemeljitelj je franjevačkog reda ili Reda manje braće, suutemeljitelj Reda klarisa ili Reda siromašnih gospođa, a njime je nadahnut i Treći franjevački red, koji se danas dijeli na Samostanski treći red i Franjevački svjetovni red, a katolička mladež je osnovala svoje bratstvo ”Frama”.

Sv. Franjo bio je poznat po poniznosti, skromnosti i humanitarnom radu, a novi poglavar Katoličke Crkve odabrao je ime upravo po njemu.

Svjetski dan zaštite životinja u cijelom svijetu obilježava se također 4. listopada jer je sv. Franjo smatrao da su sva živa bića stvorena od Boga te im kao takvima nitko ne smije nauditi.

U duvanjskom kraju najpoznatija je izreka vezana za svetkovinu sv. Franje: “Sveti Frane, nesta u polju hrane”, a ove godine, zahvaljujući kišnom početku ljeta i toplom početku jeseni, ima još dovoljno hrane na Duvanjskom polju

Svim Franama, Franjama, Frankama, Franjkama, Franima…čestitamo imendan i neka ih čuva njihov nebeski imenjak!

Jednostavna molitva, pripisana Svetom Franji Asiškom, po kojoj ulazimo u zajedništvo sa Svetim Franjom i Svetom Klarom da bi se uključili u franjevački duh, zajedno sa svim franjevačkim svecima i sveticama. Ova molitva predstavlja za nas životni program, bit duha Svetog Franje, koji smo prigrlili i želimo živjeti. U njemu nalazimo također i sažetak evanđeoskih blaženstava (Mt 5, 3-11; Lk 6, 20-49):
Jednostavna molitva Svetog Franje
Gospodine, učini me oruđem svoga mira!
Gdje je mržnja, da donosim ljubav!
Gdje je uvreda, da donosim praštanje!
Gdje je nesloga, da donosim jedinstvo!
Gdje je zabluda, da donosim istinu!
Gdje je sumnja, da donosim vjeru!
Gdje je očaj, da donosim nadu!
Gdje je tama, da donosim svjetlo!
Gdje je žalost, da donosim radost!
Gospodine, daj da ne tražim
da me tješe, nego da tješim druge;
da ne zahtijevam da me razumiju,
nego da ja razumijem druge;
da ne tražim samo da me ljube,
nego da i ja ljubim druge!
Jer: tko se daruje, prima;
tko prašta, bit će mu oprošteno,
i tko umire sebi, rađa se za vječni život!
Amen.

Uz nekoliko mudrosnica sv. Franje:

Neka mi Gospodin podari smirenost da prihvatim stvari koje ne mogu promijeniti, hrabrost da promijenim stvari koje mogu promijeniti i mudrost da ih razlikujem

Daj mi Gospode da shvatim bližnjega makar on mene ne shvatio

„Braćo, radite hrabro, budite jaki i pouzdajte se u Gospodina. Predstoje vremena velikih tjeskoba i nevolja u kojima će uzeti maha previranja i opasnosti svjetovnog i duhovnog karaktera, ljubav mnogih će popustiti, a pokvarenost i zlo prijeći će svaku mjeru”

www.tomislavnews.com