vjera

OBAVIJESTI iz Župe Bukovica: Ove godine navršava se 800 godina od prvih jaslica – molitva i oprost ispred jaslica

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Današnjom nedjeljom započela je nova liturgijska (crkvena) godina, i započelo vrijeme došašća – naše priprave za Božić. Ove godine došašće ima svega tri tjedna, jer je četvrta nedjelja došašća ujedno i Badnji dan. U sljedeću nedjelju sv. mise su po uobičajenom rasporedu.

Članovi naše udruge Kap ljubavi, dan će nakon sv. misa, kao i svake godine, dijeliti prazne kartonske kutije, ispred svih crkava Duvanjskog dekanata. Svi koji uzmu kartone, napunjene mogu odnijeti u ured Kapi ljubavi u Gradu na Laticama, do 10. prosinca do 16 sati. Kartonske kutije se mogu i preuzeti u redu Kapi ljubavi. Napomena i molba, nemojte stavljati odjeću i lako pokvarljivu robu, i nemojte pakete ostavljati ispred skladišta Kapi ljubavi. I ove godine, nadolazeće blagdane zajedno učinimo ljepšima onim koji nemaju. Unaprijed hvala svima!

Sutra započinju mise Zornice. Svako jutro, od ponedjeljka do subote, u župnoj crkvi slavimo sv. misu, kao jedan od načina naše duhovne priprave za Božić. Prije sv. mise imat ćete i prigodu za sv. ispovijed. Dok traju mise Zornice, dakle kroz advent, neće biti mise u 7.30 sati.

U utorak počinjemo ispovijed stare čeljadi. Raspored je sljedeći: utorak: Gornji Brišnik, Cebara i Bukovica; srijeda: Donji Brišnik; četvrtak: Mrkodol. Ispovijed počinjemo od 8.30 sati.

U srijedu je blagdan sv. Nikole. Taj dan, dakle u srijedu, u 17 sati u župnoj crkvi imat ćemo kratki prigodni program i posjet sv. Nikole, za svu djecu cijele naše župe. Tom prigodom će sv. Nikola simbolično i darivati nazočnu djecu.

U petak je svetkovina Bezgrješnog Začeća Bl. Dj. Marije. Svetkovina nije zapovijedana. Sv. mise su: u Bukovici Zornica u 6, i u Brišniku u 8.00 sati.

U petak, također, dobivamo bilježnicu za primanje misa. Taj dan, dakle u petak od 9 sati, započinjemo primati sv. mise za narednu godinu. Molimo vas, nemojte, i nema potrebe, oko toga praviti paniku i gužvu.

Od idućeg petka neće biti ministrantskih susreta. Sa susretima ćemo započeti ponovo u siječnju. Ministranti će, naravno svoju službu obavljati na sv. misama uobičajeno.

Svakog petka od 15 do 18 sati, u kapelici samostana časnih sestara u Bukovici, izložen je Presveti oltarski sakrament. U tom vremenu možete doći i ostati koliko želite u euharistijskom klanjanju.

Devetnaesta je godina od smrti pok. fra Stipe Kurevije, koji je umro dok je obnašao službu župnika u Bukovici. Sv. misu za njega slavit ćemo u subotu u kapeli župne kuće u 18 sati.

Od prošle nedjelje preostalo je nešto adventskih vjenčića, pa možete kod naših framaša kupiti i danas.

Ove godine navršava se 800 godina od prvih jaslica koje je postavio sv. Franjo u malom mjestu Greccio, koje se nalazi između Asiza i Rima. Tim povodom Papa je udijelio povlasticu da u svim franjevačkim crkvama na svijetu od 8. prosinca 2023. do 2. veljače 2024. vjernici mogu dobiti potpuni oprost moleći pred jaslicama uz uobičajene uvjete: ispovijed, pričest, te izmoliti Vjerovanje, Očenaš, Zdravomariju i Slavaocu na Papinu nakanu. U tom smislu i mi smo u našim crkvama uprizorili jaslice već na samom početku adventa. Ovom prigodom srdačno zahvaljujemo našim župljanima koji su se angažirali oko izrade istih, obavijesti su iz Župe Bukovica.

www.tomislavnews.com