TG ČestitkeTG Kultura/Zabava

JAKOV KRIŠTO : Mister stol 2023.

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

MISTER STOL 2023.
Mi smo ljudi koji držimo do svoje tradicije, pogotovo ove božićne. Ona nam je nekako prirasla srcu, a ujedno je i prigoda da iznesemo svoje crne kapute i malo ih izluftiramo u čestitarskim pohodima kad nam se dogodi iznenadni izljev ljubavi i krenemo cmakati svakoga u susjedstvu, pa i nasumično koga stignemo taj dan.
Nedavna korona je pokušala prekinuti ovu tradiciju, ali nije joj uspjelo…izašli smo iz nje jači i odlučniji nego ikada.
Ali oprez! Sva ta vesela, nasmijana i izbrijana čestitarska lica koja mirišu na Denimm i Axe, nisu baš tako bezazlena. Među njima se krije veliki broj kritičara koji su posebno za ovu prigodu izoštrili osjetila mirisa, okusa i vida. Zato oprez! Ne znam jeste li upućeni, ali od ove godine se bira NAJLJEPŠI BOŽIĆNI STOL, odnosno- “MISTER STOL”. Za one koji ne znaju, pravila su ova:
Svaka grupica čestitara dužna je imati službenog fotografa koji će prvo uslikati gostinjsku sobu u krupnom planu, a zatim i detaljno božićni stol prije nego ga neki klipan oskvrne nekontrolirano grabeći mezu i tako nanese duševnu bol domaćinu.
Sve te fotografije će se dostavljati u zajedničku bazu podataka gdje će neovisna peteročlana komisija odlučivati o pobjedniku.  Pravila su stroga ali pravedna.
Jedan član komisije će biti zadužen za slastice . Stol s četiri  ili manje vrsta kolača neće se uzimati u razmatranje. Tek 5 i više vrsta ulazi u konkurenciju, s tim da na stolu ne smiju biti “kupovni kolači”, jer slijedi automatska diskvalifikacija.
Drugi član komisije je ekspert za mezu.
Vrlo dobro znate da su neki godinama podvaljivali PPK pršut kao domaći, a Gaudu i Edamar kao Livanjski sir. Od sada je to kažnjivo i svaki domaćin je dužan na jednoj malenoj zastavici na čačkalici označiti o kojoj se vrsti radi. Svi oni koji ne ispoštuju ovo pravilo biti će kažnjeni i sljedeće godine se kod njih neće dolaziti.
Treći član je zadužen za voće, s posebnim naglaskom na južno voće.
Nedopustivo je da ananas ne bude na sredini stola. Da se, ne daj Bože, u zajedničkoj zdjeli nađu avokado s kruškama, japanske jabučice s mandarina ili goji bobice s brusnicama i marelicama. Svaki kontinent mora biti posebno odvojen od ostalih. Samo da vam napomenem, goji bobice su porijeklom s Himalaja pa sad vi vidite koji je to kontinent.
Četvrti član komisije je isključivo zadužen za grickalice. I tu budite oprezni u sortiranju.
Dobro bi bilo da su štapići, pereci i kikiriki u jednoj zdjeli, a lješnjak, badem, jezgra oraha, pistaci i indijski oraščići u drugoj.
I peti član komisije dolazi iz Sanitarne inspekcije. Operite već oprane čaše, prebrišite kuhinju i komodu. Operite prozore i zavjese.
Posebno obratite pažnju na gornji desni kut sobe gdje je paukovo prirodno stanište, da ga barem na neko vrijeme uklonite. Sve se to boduje i uvelike će odlučivati o konačnom pobjedniku.
I još jedna važna napomena koja se ne spominje u ovom novom pravilniku, a dosta je bitna: Poželjno je da u sobi na Božić bude temperatura između 32 i 36 stupnjeva kako bi čestitari pomislili da je tako svaki dan kod vas.
(To već znate, ali eto da spomenem)
Kad se svi prispjeli podaci i fotografije objedine i razmotre, komisija će odlučiti o pobjedniku i dodjeli ove laskave titule “MISTER STOL 2023.”
Proglašenje pobjednika će biti 28.12. u dvorani KIC- a s početkom u 19:00. Nagradu i lentu ponosnom domaćinu uručiti će sam Veljko Barbieri. Sretno svima!

Autor: Jakov Krišto

www.tomislavnews.com