tomislavnews.com

Bero Jurič-Duvnjak, dobitnik prve nagrade, čestitamo!

Predstavljeni dobitnici nagrada Fondacije Fra Grgo Martić

U Domu pisaca u Sarajevu danas je upriličena pres-konferencija na kojoj su predstavljeni dobitnici nagrada Fondacije Fra Grgo Martić.

Riječ je o najznačajnijem bh. konkursu za književna ostvarenja.

Prisutnima su se obratili predsjednik Upravnog odbora Fondacije Anto Stanić, član žirija Amir Brka, glavni urednik Milo Jukić te laureati nagrade Fra Grgo Martić.

Kako je Brka istakao Fondacija Fra Grgo Martić preuzela je na sebe ulogu mecene u bh. kulturi što je značajno ako se i uzme u obzir kakva je situacija u kulturi kao i odnos vlasti.

Ante Stanić je govorio o počecima Fondacije koja je osnovana 2006. u Kreševu te njenim aktivnostima na promociji bh.književnost .

Ove godine nagrade su pripale; za najbolju knjigu poezije nagradu je dobio mladi autor Feđa Bogdanović. U ovoj kategoriji tj. kategoriji za poeziju pohvaljene su i knjige Suzane Lovrić i Tanje Stupar -Trifunović.

U konkurenciji za nagradu bio je i Marko Vešović, ali je diskvalificiran zbog narušavanja načela anonimnosti (dio pjesma iz zbirke je već objavljen).

U kategoriji knjige najbolje knjige proze nagrada je pripala Zlatku Topčiću.

Nagrada za prvu knjigu poezije pripala je Selmi Kešetović, a za prozni prvjenac Berislavu Juriču.

U kategoriji književnosti za djecu nagrađen je rukopis Adnana Jašarevića.

U kategoriji književni rad inspiriran fra Grgom Martićem ili Bosnom Srebrenom nije bilo djela koja su zadovoljila kriterije žirija te nema nagrađenih.

Kako je istakao Milo Jukić osim novčanih nagrada autorima Fondacija i štampa nagrađene knjige, te organizuje promocije. Nagrade se dodjeljuju u šest kategorija: za najbolju zbirku poezije (7.000 KM), najbolju knjigu proze (7.000), najbolji poetski prvjenac (za autore do 35 godina, 1.000 ), najbolji prozni prvjenac (za autore do 35 godina, 1.000), književni rad inspiriran likom i djelom fra Grge Martića ili Bosnom Srebrenom (2.000), te za najbolju knjigu za djecu (2.000 KM).

Radio Sarajevo