tomislavnews.com

BRANITELJSKA/BORAČKA PRAVA: Prve isplate egzistencijalne novčane pomoći za branitelje u listopadu

Prema posljednjim podacima blizu 14.000 demobiliziranih boraca je pokrenulo proceduru za dobivanje egzistencijalne novčane pomoći, rekao je Salko Bukvarević

Do danas je blizu 14.000 branitelja predalo dokumentaciju za ostvarivanje egzistencijalne novčane pomoći, rekao je za Faktor Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka/braniteljska pitanja. Kaže da bi prve isplate trebale biti početkom listopada. Podsjećamo, pravo na egzistencijalnu novčanu pomoć prema Zakonu o pravima demobiliziranih branitelja/boraca i njihovih obitelji imaju branitelji s navršenih 57 godina i više, čiji mjesečni prihodi ne prelaze 170 KM, a koji su najmanje 12 mjeseci na birou.

– Prema posljednjim podacima blizu 14.000 demobiliziranih branitelja/boraca je pokrenulo proceduru za dobivanje egzistencijalne novčane pomoći. Mi očekujemo da bi u prvoj godini primjene Zakona o demobiliziranim braniteljima/ borcima moglo biti do 20 tisuća boraca s egzistencijalnom novčanom pomoći, i naša procjena je da ne bi trebali prijeći tu cifru. To znači da će ova osigurana sredstva biti dovoljna, da nećemo morati umanjivati isplatni koeficijent – rekao nam je Bukvarević i dodaje:

– Već prva rješenja stižu iz općinskih službi za braniteljsko/boračko-invalidsku zaštitu. Očekujem da će to biti završeno na nivou federalnog ministarstva u najkraćem mogućem roku. I da će prema trezoru biti upućeno krajem rujna, a prve isplate u listopada – rekao nam je Bukvarević.

Zakonom je predviđeno da naknada iznosi prema zbiru mjeseci provedenih u oružanim snagama, a za svaki mjesec se računa pet KM. Primjera radi, ako je branitelj u vojsci proveo 36 mjeseci, dobijat će mjesečno 180 KM, piše  faktor.ba

www.tomislavnews.com