tomislavnews.com

BZK „PREPOROD“ TOMISLAVGRAD: Čestitka Kurban bajrama

U povodu velikog blagdana Kurban bajrama koji se slavi u petak , 31.7.2020. godine svim vjernicima muslimanske s područja Županije članovi ovoga Društva i kulturni poslenici upućuju iskrene čestitke.
Draga braćo i sestre,
Hadž je ibadet u kojem čovjek spoznaje svoje mjesto u univerzalnom svijetu –Arefatu gdje je pravi čovjek spoznao svoje mjesto na Zemlji.
Dakle ,Kurban znači blizinu , u vjerskom smislu to znači želju vjernika da se u svojoj pokornosti približi Allahu Uzvišenom na način žrtve u korist i na dobro sebi i drugome.
U petak je prvi dan –Kurban bajrama kada vjernici islamske vjeroispovijesti širom svijeta kod kuće prinose žrtvu –kurban, kako bi se oslobodili od oholosti , sebičnosti i nasilnosti .
Dakle, Kurban je poziv čovjeku da bude spreman na žrtvu za svog susjeda , te da svi ljudi žive u miru i sigurnosti od jezika mržnje i od ruke nasilja.
Stoga , neka nam i ovaj Bajram krasi lijepa riječ . Nek je od srca pružena ruka za obnavljanje prekinutih veza sa rodbinom ,prijateljima i susjedima , darujmo i onoga koji nas je naljutio , pružimo oprost i onom koji ti je nepravdu učinio.
Posebno želimo Bajram čestitati prognanim ,bolesnim i nemoćnim sa dovom Stvoritelju Uzvišenom da im bude na pomoći!
Svima Vam od srca želimo : BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!!!
OPĆINSKI ODBOR
BZK „PREPOROD“ TOMISLAVGRAD