BiH Politika

CCI: Javnost ima pravo znati što rade političari!

Nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa (CCI) oglasila se priopćenjem za javnost, nakon što je predstavnicima te organizacije zabranjena nazočnost sjednici  Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

U priopćenju između ostaloga stoji: „Rukovodstvo bh. parlamenta i dio zastupnika, pored svih problema ove zemlje i zastoja na euroatlantskom putu, za koji su direktno odgovorni, umjesto da konačno počnu raditi svoj posao, u interesu građana BiH, bave se nevladinom organizacijom koja vrši monitoring njihovoga rada i javnost redovno  obavještava o rezultatima rada, te i drugih institucija vlasti u BiH. CCI rukovodstvu PSBiH nije dao tražene podatke (koje im, inače , uopće nije dužan dostaviti), ne zato što ih taji (svi su oni ili već postavljeni ili će biti na web stranicu organizacije, kako je i uobičajeno),  nego zbog bahatosti kojom su ti podaci zatraženi. I apsurdnog pozivanja na Zakon o slobodi pristupa informacijama, čime rukovodstvo najvišeg zakonodavnog tijela pokazuje zabrinjavajuće neznanje i neshvaćanje biti i smisla nekih zakonskih akata – jer je ovaj zakon napravljen, po europskim standardima, da bi građani mogli dolaziti do informacija o radu vlasti, a ne da bi vlast dobila još jedan mehanizam za nadziranje građana i njihovih udruga.
Javnost ima pravo znati što rade političari, a institucije vlasti imaju dužnost omogućiti neovisnu kontrolu toga rada od strane medija, nevladinih organizacija i udruga građana. Sve drugo je atak na daljnji razvoj demokracije u Bosni i Hercegovini”, stoji u priopćenju CCI.
TN