tomislavnews.com

ČESTITAMO! DANAS je Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba; Prigodna molitva za ovaj dan

Tema 3. Svjetskog dan djedova, baka i starijih osoba, koji će se slaviti u nedjelju 23. srpnja 2023., glasi „Od koljena do koljena dobrota je njegova“.

U nedjelju 23. srpnja proslavit će se 3. Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba. Tema koju je izabrao Sveti Otac glasi „Od koljena do koljena dobrota je njegova“ (Lk 1, 50) i izražava poveznicu sa Svjetskim danom mladih koji će se nekoliko dana poslije održati u Lisabonu (1. – 6. kolovoza 2023.), objavio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Tema Svjetskog dana mladih „Usta Marija i pohiti“ (Lk 1, 39) pokazuje nam, naime, mladu Mariju koja kreće na put da susretne svoju stariju rođakinju Elizabetu i koja, u himnu Veliča, glasno razglašava snagu saveza između mladih i starijih.

U prigodi toga Dana Sveti će Otac predsjedati euharistijskim bogoslužjem u Bazilici svetoga Petra te poziva župe, biskupije, udruge i crkvene zajednice iz cijeloga svijeta da taj Dan proslave u vlastitom pastoralnom okruženju.

Uz Dekret Apostolske pokorničarne o potpunom oprostu, Dikasterij za laike, obitelj i život pripremio je dodatne materijale koje je Ured HBK za život i obitelj priredio u prijevodu na hrvatski jezik:

Dikasterij za laike, obitelj i život Svete Stolice priredio je prigodnu molitvu za treći Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba koji se ove godine slavi u nedjelju 23. srpnja.

Djevice Marijo,
Majko vjere i nade,
uzoru za ovo čovječanstvo pognuto ravnodušnošću,
učini da poput tebe
spremno prihvaćam volju Božju,
da veličam i slavim Njegovu dobrotu.

Marijo, Majko jakosti,
ti koja poznaješ moje srce,
ne dopusti da se obeshrabrim.
S pouzdanjem predajem svoj život u tvoje ruke.
Ozdravi moje rane.
Neka me tvoja nježnost prati na putu.

Tvoja prisutnost, Majko ljubavi,
dovodi nas do iskustva radosti
gledanja zajedništva naših obitelji.
Pomozi mi da prenosim Božju ljubav i nježnost
unučadi i mladima,
kako bismo, osim molitve za njih,
mogli moliti s njima.

Marijo, izmoli mi dar Duha Svetoga
da podupre moju nemoć,
udahne utjehu u moje srce
da mogu ostavljati tragove vjere među mladima,
svjedočeći o ljepoti života
svjestan da život ima granicu
iza koje nas čeka Očev zagrljaj.

Također, Udruženje katoličkih djedova i baka (CGA) u suradnji sa Župom sv. Jakova u Međugorju organizira prigodno hodočašće u okviru devetnice župnom zaštitniku svetom Jakovu apostolu kako bi pod Marijinim plaštem zajedno proslavili Treći svjetski dan djedova, baka i starijih osoba.

www.tomislavnews.com/ Izvor: VATIKAN/IKA/Foto ilustracija