TG Čestitke

ČESTITKA: Svim Duvanjkama i Duvnjacima gdje god bili čestitamo Dan općine – Tomislave, u srcu te nosim!

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Dragom  kraju, dragoj općini i svim njegovim žiteljima uz čestitku i dobre želje, za dar prekrasne mirisne ruže duvanjske, stihovi  video uradak:

Kratko podsjećanje: U srpnju, 1924. godine, svečano je položen temeljni kamen za spomen-crkvu u Tomislavgradu, tada Duvnu, a kamen je blagoslovio mostarski biskup o. Alojzije Mišić. U temelje nove crkve položena je povelja koja je počinjala riječima: »Na spomen tisućgodišnjice suverene hrvatske države i krunisanja prvog hrvatskog kralja Tomislava na Duvanjskom polju…«

Domaćin velebnom skupu i najzaslužniji za gradnju spomen crkve bio je znameniti duvanjski franjevac fra Mijo Čuić.

Iste godine kada je započeta gradnja spomen-crkve u Tomislavgradu-Duvnu u Zagrebu je osnovan Odbor za podizanje spomenika kralju Tomislavu (1924).

Izgradnja i spomen crkve u Tomislavgradu i spomenika u Zagrebu trajale su desetljećima.

 

Upravo taj dan, polaganje temeljnog kamena za izgradnju spomen-crkve, a kao spomen na tisućgodišnjicu krunidbe prvog hrvatskog kralja Tomislava (925. godine) na Duvanjskom polju, Općina Tomislavgrad slavi  svoj dan.

Tim povodom danas će u Tomislavgradu biti položeni vijenci na Spomen obilježje poginulim braniteljima i održati Svečana sjednica Općinskog vijeća, na kojoj će biti dodijeljena javna priznanja – medaljon Općine Tomislavgrad duvanjskom svećeniku fra Anti Pranjiću i izborniku Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatku Daliću.

U večernjim satima, nakon svete mise u Spomen bazilici koju večeras predvodi fra Ivan Slišković, ispred bazilike održat će se tradicionalna Večer folklora i tradicijskih običaja.

Blagoslovljeno i sretno dragoj općini, voljenom kraljevskom gradu-Tomislavgradu i svim njegovim žiteljima gdje god bili!

Foto: Vinko Ljubas

www.tomislavnews.com