TG Vijesti

ČISTA JE SRIJEDA I POČETAK KORIZME: Kako moliti, postiti, čega se odreći

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

I sami nazivi – Pepelnica i Čista srijeda – imaju svoju simboliku, koja nas poziva na dublje promišljanje i promjenu srca.

Pepelnica tako svoj naziv vuče iz obreda pepeljanja, odnosno tada svećenik vjernike posipa pepelom po glavi ili im, već prema običajima kraja, pepelom pravi znak križa na čelu, i pri tome izgovara riječi: “Obratite se i vjerujte evanđelju”, ili pak, također ovisno o kraju, govori riječi iz ranijih obrednika: “Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti”. Poneki će svećenik kombinirati i jedne i druge riječi, pa će tako primjerice, dok pepelja, nad nekim vjernicima izgovarati jedne, a nad drugima druge.Kako Pepelnica uvijek pada u srijedu i kako je riječ o pozivu na unutrašnje čišćenje, jasno je zašto se naziva i Čista srijeda.

Kako bi se naglasio pokornički karakter Čiste srijede, taj je dan, uz Veliki petak, zapovjedni post i nemrs, čega se kršćani uglavnom pridržavaju, ali postaje sve uočljivije kako se to čini više iz folklora i nekakvih drugotnih razloga, a manje iz želje za stvarnom pokorom. Drugim riječima, obično se ne mrsi, ali baš i ne posti. Naime, post kao pojam označava da se vjernik toga dana može najesti samo jednom do sita, a nemrs označava da se tada ne jede meso (u praksi obično još uz to ni mlijeko, jaja i mliječni proizvodi). Naglasak je, dakle, na umjerenosti u hrani, štoviše praktički gladovanju toga dana, ali toga se vjernici zapravo prilično slabo pridržavaju, iako se meso najčešće ne jede.

Uz post i pokoru, Crkva će zato posebno naglašavati i vrijednost molitve, kako osobne, tako i zajedničke, jer je zasigurno da će nam kroz nastojanja oko tog vida duhovne izgradnje i sama pokora biti lakša, smislenija i u tom smislu korisnija. Također će nam na takav način hod kroz korizmu biti čvršći i unutrašnje radosniji, te time na kraju i smisao Velikog tjedna i Kristova uskrsnuća jasniji i radosniji, piše na stranici vjeraidjela

Mi ovome dodajemo preporuku: ako postite, ne jedete meso i kojekakve delicije, dakle, ako uštedite novac na hrani, milosrđe bi bilo da taj novac darujete onima koji nemaju, potrebitima, za hranu ili , ne daj Bože, lijek! To bi bio pravi post sa svrhom, pravo odricanje, pravo milosrđe.

U duvanjskom puku postoji i jedna izreka: ” Ne iđe grij u usta, nego iz usta!

Objavljujemo, po sjećanju, i jednu korizmenu MOLITVICU iz duvanjskog kraja:

Nediljice ti si sveta i prisveta,

u tebi su svete crkve sagrađene,

svetim križom iskrižane.

Tu presveta Gospa kleči,

iznad svega srca ječi,

suze roni, ruke lomi.

Sveti Petar dolaziše

pa je tužnu upitaše:

“Što ti Gospe tude klečiš,

iznad svega srca ječiš,

suze roniš, srcelomiš?”

“Prođi me se sveti Petre,

kako neću ovde klečit

iznad svega srca ječit.

Ja imado jednog sinka

jednog sinka još jedinka,

ponajvišeg, ponajlipšeg.

Al džudije pritekoše

pa mi sinka odvedoše,

zlatnu krunu skinuše mu,

a trnovu nabiše mu.

Kuda krvca kapijaše,

tuda cviće cvatijaše.

dva anđela silaziše

pa to cviće ubiraše

i prid Boga donesoše.

Sam Bog tada govoriše:

“Ko bi ovu molitvicu molio

sedam nedilja korizmeni,

u petak pet puta,

u subotu sedam puta ,

u nedilju devet puta

Gospa bi mu se ukazala

prije smrti na pet dana,

lipo bi ga svitovala:

“Pripremaj se moj putniče,

ispovidaj moj grešniče,

vakat ti je putovati,

Bogu dušu predavati”

Sine Božji budu faljen

po sve vike vikov amen.

 

www.tomislavnews.com