TG Zanimljivosti

DANAS je svetkovina sv. Luke, zaštitnika liječnika, umjetnika, neoženjenih muškaraca….

Sveti Luka (Antiohija, ? Beocija, oko 84.),  evanđelist, kršćanski svetac, autor Evanđelja po Luki i Djela apostolskih te po predaji autor prve ikone. Blagdan svetog Luke u Rimokatoličkoj Crkvi je 18. listopada. Sveti Luka je zaštitnik liječnika, kirurga, umjetnika, slikara, kipara, pisara, zlatara, mesara, neoženjenih muškaraca, izrađivača stakla i čipke.

Lukin grob časti se u Padovi u Italiji, u bazilici svete Justine, a njegove moći čuvaju se i u Dubrovniku (“noge sv. Luke”) te u Jajcu (“prst sv. Luke”). Rebecca West pisala je da su franjevci iz Jajca bježeći pred Turcima odselili u Veneciju s moćima svetog Luke, koje im je poklonila kćer srpskog despota Đurđa Brankovića, koji ih je otkupio od Turaka za 30000 dukata. Tamo su imali problem, jer su benediktinci iz Padove već imali moći sv. Luke. Papinska komisija priznala je moći svetog Luke iz Jajca autentičnima, ali nisu povukli priznanje autentičnosti moći sv. Luke iz Padove, što se sukobilo s logikom, ali ne i s vjerom tadašnjih vjernika. Sveti Luka iz Padove bio je bez glave, a Sveti Luka iz Jajca imao je cijelo tijelo. (wikipedija)

U duvanjskom kraju najpoznatija je izreka vezana za današnju svetkovinu : “Eto sv. Luke, stavljaj u nidra ruke, ne vadi ih vanka do svetoga Marka (25. travnja)!”, što znači da idu hladniji dani kada ruke zebu.

Svim Lukama, Lukicama…sretan imendan i neka ih čuva njihov nebeski zaštitnik!

www.tomislavnews.com