tomislavnews.com

DANAS je Svjetski dan mentalnog zdravlja

U Domu zdravlja Tomislavgrad, djeluje služba Centar za mentalno zdravlje u zajednici, koja je otvorena 1996. godine. U sklopu Projekta mentalnog zdravlja u BiH, koji je podržala Vlada Švicarske, a implementirala Asocijacija XY u partnerstvu s Ministarstvom zdravstva FBiH i RS, obnovljena je i dodatno opremljena 2018. godine.

Tim Centra za mentalno zdravlje u zajednici čine specijalist psihijatrije, diplomirani psiholog te dvije medicinske sestre/tehničari.

Rad Centra počiva na osnovnim načelima rada, a to su laka pristupačnost, kontinuitet zaštite i multidisciplinarni pristup, rad na promociji, prevenciji mentalnog zdravlja, liječenju i rehabilitaciji osoba sa smetnjama mentalnog zdravlja.

Usluge koje se pružaju u centru su: psihijatrijski pregled i procjena, psihodijagnostička procjena (psihološka testiranja), individualna psihoterapija, grupna psihoterapija, psihološko savjetovanje, rad na suzbijanju i liječenju ovisnosti, kućne posjete korisnicima timski ili individualno, psihosocijalni tretmani, kordinirana briga, kordinirani otpust pacijenata iz bolnice, okupaciona terapija, depo – terapija, savjetovanje i edukacija korisnika, njegovatelja i članova obitelji.

U Centru se uvodi i dodatna nova usluga, neurofeedback terapija, koja je neinvazivna, jednostavna i bezbolna i koristi se u radu s djecom i kod odraslih s ciljem omogućavanja zdravog funkcioniranja mozga.

Neurofeedback je terapijska metoda bazirana na praćenje električne aktivnosti mozga (EEG-a) i davanje povratne informacije. Neki poremećaji povezani su sa specifičnim obrascima moždane aktivnosti. Pomoću ove navedene metode, moguće je trajno promijeniti „loše“ obrasce i jednostavno mozak naučiti da funkcionira bolje, te time smanjiti ili u potpunosti ukloniti simptome poremećaja. Ova metoda najčešće se koristi kao dodatna ili alternativna terapija za određene moždane disfunkcije.

Domu zdravlja Tomislavgrad doniran je Neurofeedback uređaj od strane udruge Kap ljubavi koja djeluje na području općine Tomislavgrad i bavi se humanitarnim radom.

Edukaciju za korištenje uređaja Neurofeedbacka kao i provođenje same terapije uspješno su završila tri zaposlenika Doma zdravlja Tomislavgrad.

Temeljem sporazuma koji je potpisao Dom zdravlja Tomislavgrad s institucijama iz lokalne zajednice, Centar za mentalno zdravlje surađuje s Centrom za socijalnu skrb, Osnovnim i Srednjim školama, Ministarstvom unutarnjih poslova, Centrom Nova nada, Udrugom San i ostalim udrugama.

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se svake godine 10. listopada u organizaciji Svjetske federacije za mentalno zdravlje (WFMH) od 1992. godine. Ovogodišnja tema je “Mentalno zdravlje na radnom mjestu”, a cilj je naglasiti koliko je mentalno zdravlje važno za svakodnevni život i radnu sposobnost svakog pojedinca.

Nezdravi radni uvjeti koji uključuju stigmu, diskriminaciju i uznemiravanje posve sigurno predstavljaju rizike za mentalno zdravlje, smanjuju kvalitetu života te posljedično radnu produktivnost.

Nedostatak mentalnog zdravlja utječe na radnu učinkovitost, smanjuje sposobnost svakodnevnog funkcioniranja te izaziva duševnu patnju i gubitak ljudskog potencijala.

Mentalno zdravlje je ključno za naše opće stanje, a radno mjesto ima veliki utjecaj na to kako se osjećamo. Ako na poslu stalno osjećamo stres, imamo previše zadataka, loše odnose s kolegama ili se osjećamo nesigurno, to može ozbiljno utjecati na naše mentalno zdravlje. S druge strane, zdravo radno okruženje može nas motivirati, učiniti nas zadovoljnijima i produktivnijima.
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, loši uvjeti rada često uzrokuju probleme poput stresa, anksioznosti i sindroma sagorijevanja (burnout). Zbog toga je važno da poslodavci prepoznaju koliko radni uvjeti utječu na zaposlenike i naprave promjene koje će im pomoći da se osjećaju bolje.

Ključne poruke ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja:

Razgovarajmo o mentalnom zdravlju
Važno je da se više priča o mentalnom zdravlju na poslu. Edukacije i radionice mogu pomoći da se ljudi osjećaju slobodnije pričati o problemima, bez straha da će biti osuđeni.

Stvarajmo pozitivnu atmosferu
Na radnom mjestu bi trebalo postojati međusobno poštovanje i podrška. Otvorena komunikacija između zaposlenika i menadžmenta može puno pomoći.

Fleksibilno radno vrijeme
Mogućnost fleksibilnog rada ili rada od kuće može pomoći zaposlenicima da lakše usklade poslovne i privatne obaveze. To smanjuje stres i povećava zadovoljstvo poslom.

Ponuda psihološke podrške
Poslodavci mogu omogućiti zaposlenicima pristup stručnjacima za mentalno zdravlje, poput psihologa ili savjetnika. Također, redovite pauze i promicanje tjelesne aktivnosti na poslu mogu pomoći u opuštanju i smanjenju stresa.

Prepoznavanje i nagrađivanje truda
Zaposlenici koji se osjećaju cijenjenima i prepoznatima zbog svog truda imaju bolji odnos prema poslu, manje stresa i veću motivaciju.
Ovogodišnji Svjetski dan mentalnog zdravlja pod temom “Mentalno zdravlje na radnom mjestu” nosi važnu poruku za poslodavce, ali i za sve zaposlenike. Zdravlje na radnom mjestu ne odnosi se samo na fizičke uvjete rada, već i na mentalno zdravlje. Ulaganje u dobrobit zaposlenika donosi dugoročne koristi ne samo za radnu snagu, već i za cijelo društvo. Smanjenje stresa, povećanje zadovoljstva i održavanje balansa između poslovnog i privatnog života ključni su elementi zdravog i produktivnog radnog okruženja.

Neka nam Svjetski dan mentalnog zdravlja bude podsjetnik da brinemo o sebi i drugima, kako bismo svi zajedno stvorili bolje radne uvjete i zdraviju zajednicu.

CENTAR ZA MENTALNO ZDRAVLJE TOMISLAVGRAD

www.tomislavnews.com