Hrvatskasjećanje

DANAS u Okučanima obilježavanje obljetnice akcije Bljesak

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Hrvatska se prisjeća Vojno-redarstvene akcije Bljesak kojom je, prije 28 godina, oslobođena zapadna Slavonija. Središnja svečanost održava se u Memorijalnom kompleksu ‘Kristalne kocke vedrine’ u Okučanima.

Akcija Bljesak jedna je od najvećih pobjeda u Domovinskom ratu. 7200 hrvatskih vojnika i policajaca u manje od 32 sata vratilo je 500 četvornih kilometara teritorija koji je četiri godine bio okupiran. U oslobađanju Slavonije poginuo je 51 hrvatski branitelj, a 162 bila su ranjena. U akciji su po prvi puta u Domovinskom ratu korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu te su tako dodatno taktički iznenadili neprijatelja.

Zbog vojnog poraza u srpski pobunjenici su 2. svibnja 1995. napali središte Zagreba raketnim sustavom ‘Orkan’ s kasetnim punjenjem, tzv. “zvončićima”, pri čemu je poginulo sedmero ljudi, a oko 200 ih je ranjeno. ‘Bljesak’ je prethodio operaciji ‘Oluja’, koja je uslijedila nakon tri mjeseca, a kojom je uspostavljen državno-pravni poredak na cijelom području RH. No, s još nekoliko pobjeda HV-a stvoreni su uvjeti za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja koja je dovršena u siječnju 1998.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja “Kristalne kocke vedrine”, državni vrh, predstavnici braniteljskih udruga i obitelji odali su počast poginulima u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak.

Na spomen obilježje prvi vijenac položilo je izaslanstvo obitelji hrvatskih branitelja poginulih u Bljesku i umrlih od posljedica ranjavanja, ratni zapovjednici postrojbi koje su sudjelovali u Bljesku te predstavnici udruga iz Domovinskog rata, potom državni vrh te izaslanstvo općina, gradova i županija.

Po polaganju vijenaca intonirana je hrvatska himna koju je izvela Klapa Sv. Mihovil MUP-a, uslijedilo je čitanje imena poginulih te minuta šutnje, a potom su Okučane preletjeli MIG-ovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

www.tomislavnews.com/HRT