tomislavnews.com

„Dani kosidbe na Kupresu“ su na svjetskom kalendaru kulture- CIOFF-a

Manifestacije „Baščaršijske noći“ i „Dani kosidbe Kupres“ jedini su festivali iz Federacije koji su uvršteni u svjetski kalendar CIOFF-a

Federalni ministar kulture i sporta, Salmir Kaplan sastao se s predsjednicom CIOFF-a (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts) za Bosnu i Hercegovinu, Ankom Raič i predstavnicima manifestacija „Baščaršijske noći“ i „Dani kosidbe Kupres“, te su razgovarali o aktivnostima i planovima ove svjetske organizacije za očuvanje kulturne baštine.
Naime, manifestacije „Baščaršijske noći“ i „Dani kosidbe Kupres“ jedini su festivali iz Federacije koji su uvršteni u svjetski kalendar CIOFF-a, s obzirom da su dostigli i poštuju standarde međunarodnih festivala.

{gallery}kosidba_kupres{/gallery}

Iako su “Dani kosidbe na Kupresu” ili “Strljanica” nešto drugo, dakle, ne isključivo poljoprivredna, nego prije svega manifestacija očuvanja kulturne baštine, mi , ipak, kao ilustraciju,  donosimo ove lijepe fotografije kosidbe s Kupreškog polja, iz albuma Stipe Zrne

Ministar Kaplan je ovom prigodom  istaknuo kako će festivali kojima je dodijeljen certifikat CIOFF-a, čime su priznati i na međunarodnom planu i ubuduće moći računati na podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta.
Sastanku je prisustvovao i načelnik Općine Kupres, Perica Romić, koji je istakao da je manifestacija „Dani kosidbe Kupres“ najznačajniji kulturni događaj u tom dijelu Bosne i Hercegovine, te da ima punu podršku Općine. Inače, CIOFF je od prošle godine službeni partner UNESCO-a, priopćenje je iz Ministarstva kulture F B i H.
TN