BiH Vijesti

Dobro je znati : koje povrće ne treba držati u hladnjaku?

Luk, krumpir i rajčica ne bi trebali biti u frižideru.

Možda s krumpirom to i nije tako čest slučaj, ali s rajčicom i lukom sigurno jeste. Mislimo da štedimo tako što produžujemo život ovom povrću,  a ustvari ga činimo dosta, dosta manje ukusnim. Ovo povrće bi, kažu stručnjaci, trebalo čuvati na normalnoj temperaturi, uglavnom dalje od sunčeve svjetlosti, posebno kada je u pitanju rajčica, jer nju najčešće, zbog one rekla-kazala, držimo izloženu na sunčevoj svjetlosti, prenosi  Portal namirnice.ba

Naravno, ako ih čuvamo u hladnjaku nećemo toliko pogriješiti, ali znajte da se ukus u tim uvjetima mijenja, uglavnom, nagore. Luk se, na primjer,  smekša u hladnjaku. Još nešto specIfično za luk je to što to povrće u nižim temperaturama vrlo dobro apsorbira mirise i, na neki način, ukuse hrane oko njega. S druge strane, sve ostalo u hladnjaku počne «mirisati» na luk. Zapravo je mnogo pametnije luk držati na suhom i relativno toplom mjestu.

Krumpir i hladnjak  nikako ne idu zajedno. Škrob u njemu se u niskim temperaturama pretvara u šećer. Ovo ih učini slatkim kada ih kuhamo – ali ne ukusno slatkim. Zbog tog šećera događa se i da krumpir prerano pocrni prilikom kuhanja, što mu dodatno smanjuje ukus. Međutim, savjetuje se da se krumpir čuva na normalnoj temperaturi, po mogućnosti na malo hladnijoj, i u tamnoj prostoriji. Ovako može ostati svjež do tri tjedna.

Rajčice također ima lošu reakciju na hladnoću. Postaju mekane. Membrane na  stanicama rajčice se u hladnoći brzo oštete,  zbog čega gubi ukus i postaju gnjecave. Također ih treba čuvati u relativno toplijoj i tamnoj prostoriji i dalje od sunčeve svjetlosti. Inače, rajčica nema dug rok trajanja. Barem ne kao luk i krumpir.

Namirnice.ba/tomislavnews.com