tomislavnews.com

DOBRO vam jutro iz sunčanog i malo vjetrovitog Tomislavgrada, uz jednu preporuku!

Temperatura je 13 stupnjeva C, vjetrovito je, a ni sunce se nije još potpuno razbudilo, pa je prohladno, kao da se ljeto polako oprašta, rano predaje.

Ugodan vam nedjeljni dan u kojemu  već polako trebate “dolazite sebi” od brojnih feštanja, svadbi, svakojakih skladbi, jer većini istječe godišnji odmor, mnogi se spremaju napustiti zavičaj, otputovati u tuđinu, a vjerujemo da je svima bilo lijepo ili još uvijek jest u našem dragom kraljevskom gradu.

Svima želimo sretan ostatak ljeta u zavičaju ili izvan njega, živi, zdravi i veseli bili, svi ste nam dragi i mili!

Jutros nagrađujemo i jednom korisnom preporukom uz ovu fotografiju kamilice snimljene na Duvanjskom polju, a ima je posvuda, čiste i nezagađene.

Osim što se cvijetom kamilice možete igrati “voli-ne voli”, znate li da je kamilica “kraljica” bilja i pomaže u mnogim bolestima. Teško je nabrojiti sva stanja u kojima kamilica pomaže: čaj djeluje kod svih upalnih stanja, kod raznih grčeva, naročito kod dojenčadi i djece, smiruje bolna stanja, bol želuca, pomaže kod neuralgija, upale velikog živca lica, djelotvorna je protiv raznih bakterija u mokraći, na koži, u crijevima, kod kožnih nečistoća lica i tijela, upalnih stanja kože, opeklina, raznih posjekotina i rana, kod problema s masnom kosom i bolesnim vlasištem, oteklih očiju, podočnjaka, konjunktivitisa, kod iritirane bjeloočnice, crvenih očiju, mutnih očiju, umornih očiju itd. Pojačava izlučivanje mokraće i smanjuje količinu mokraćne kiseline, pojačava znojenje, pomaže kod gljivičnih infekcija, smanjuje nadutost i sprječava nakupljanje plinova u crijevima, kod nesanice – osobito dječje, noćnih mora, neuroza, depresija, zabrinutosti. Pijenjem čaja od kamilice povećava se broj leukocita u krvi, liječi prehlada, a od ženskih bolesti liječe se menstrualni grčevi, upalni procesi, kao i razne bakterijske i gljivične infekcije. Kamilica se može rabiti: za ispiranje, grgljanje, inhalacije, parenje te za pripremu obloga. Jaki čaj i veća količina čaja od kamilice izazivaju povraćanje te može koristiti kod trovanja želuca. Kontraindikacije: Moguće su alergije i osjetljivost na kamilicu.
www.tomislavnews.com/ O kamilici kao lijeku: wikipedia