TG Vijesti

DOBRO vam vedro i umjereno toplo jutro iz Tomislavgrada!

Temperatura zraka je 13 stupnjeva C, puše povjetarac, nebo nad duvanjskim krajem je vedro, a i sunce je jutros uranilo i Duvanjsko polje obasjalo.

Ugodan vam i blagoslovljen današnji dan pred vikend, a sunčan je i topao, ujutro malo svjež, kakva je bila i noć, prava za dobro spavanje i lijepe snove, pa se nadamo kako je i vama takva bila. Mladeži sigurno i kratka ako su kasno legli, a trebaju se rano ustajati na posao. Oni u godinama, umirovljenici kojima se nigdje ne žuri, sigurno su već odavno na nogama, ne mogu se oni izležavati, moraju prvi biti na nogama kako ne bi propustili nešto, prije svega ranojutarnju kavu.
Nama je uz jutarnju kavu stigla ova fotografija uz naslovnicu, marelice rodile na Eminovu Selu, lijepo ih vidjeti, a sigurno su ukusne i jesti za ljetno osvježenje. I dok gledamo fotografiju razmišljamo koliko je na Duvanjsko polje stiglo i uspjelo se uzgajati novih poljoprivrednih kultura. Do prije 40-ak godine na Duvanjskom polju sijane/sađene su i uzgajane tradicionalne kulture: žitarice, kukuruz, krumpir, kupus, rašćika, blitva, a onda se prvo počelo uzgajati povrće: mrkva, peršin, rajčice, paprika, krastavci, lubenice, jagode, maline i već su postale tradicionalne u duvanjskim baščama i vrtovima. Uskoro je stigla aronija na Duvanjsko polje, pa vinova loza, heljda, lavanda…o svim vrstama cvijeće da i ne govorimo. I sve uspijeva, Bogu hvala. A trebalo je samo početi, probati…a ne samo ponavljati kako ovdje nikada sve to nije sijano, sađeno, pa ne treba ni pokušavati
Odvede nas daleko u poljoprivredu razmišljanje uz kavu.
S ljubavlju u srcu, mirom u duši, pozitivnim mislima, empatijom, zahvalite Bogu na novom danu-lijepom daru i s osmijehom na usnama širite radist i dobre vibracije.
www.tomislavnews.com