TG Vijesti

DOBROVOLJNA predaja nezakonitog oružja: Pozitivne statističke brojke

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Uprava policije Ministarstva unutarnjih poslova HBŽ izražava zadovoljstvo što je svojim radom zadobila veće povjerenje građana po pitanju dobrovoljne predaje i oduzimanja oružja koje se nezakonito drži, o čemu govore pozitivne statističke brojke.

Ponovno ističemo kako je na ovom području pitanje kontrole malog oružja i lakog naoružanja visoko rangirano na sigurnosnoj ljestvici, prije svega zbog velikog zaostatka oružja iz vremena ratnih događanja na području Bosne i Hercegovine kao i novih pojavnih oblika kriminalnih aktivnosti povezanih s oružjem. Također, oružje se prepoznaje sve više kao ozbiljna prijetnja sigurnosti građana, potiče kriminal i nestabilnost te negativno utječe na društveni život i ekonomski razvoj, a posebno je alarmantno u kontekstu nasilja u obitelji jer se oružje sve više zloupotrebljava u tom kontekstu, gdje su najugroženije skupine žene.

Jedan od strateških ciljeva za naredno razdoblje je i smanjenje zloupotrebe nezakonitog posjedovanja i trgovine vatrenim oružjem i streljivom, zbog čega će u sljedećem razdoblju ova Uprava policije ulagati dodatne napore u ispunjenje navedenog cilja.

Ističemo da se u svezi navedenog aktivno radi na prikupljanju informacija, nakon čega će se krenuti sa poduzimanjem odgovarajućih aktivnosti kako bi se oduzelo oružje koje se nezakonito drži.

Napominjemo da Zakon o oružju i streljivu Hercegbosanske županije (“Narodne novine Hercegbosanske županije”, broj: 6/13, 8/13, 7/18 i 6/21), obvezuje predaju oružja u nezakonitom posjedu, i to je omogućeno bez izricanja sankcije ukoliko se to učini prije poduzimanja istražnih radnji, odnosno započinjanja istrage te početka primjene policijskih ovlasti.

Zašto navedeno ističemo?

Jer je važećim odredbama Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine (“Službene novine Federacije BiH”, broj: 36/03, 21/04 – ispr., 69/04, 18/05, 42/10, 42/11, 59/14, 76/14, 46/16 i 75/17 i 31/23), za nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija predviđena kazna zatvora do 3 i do 10 godina zatvora ovisno o slučaju.

Dakle, pozivamo vas da dobrovoljno predate nezakonito oružje, prije pokretanja istražnih radnji, odnosno započinjanja istrage te početka primjene policijskih ovlasti.

Građani mogu kontaktirati nadležnu policijsku postaju pozivom na 122 kako bi dobili više informacija o dobrovoljnoj predaji.

Također, obavještavamo sve građane da mogu anonimnim putem na 122, prijaviti saznanja za osobe koje drže oružje nezakonito ili isto koriste na nedozvoljen način, ili kontaktirati Krimolovce putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.

Građani koji žele predati oružje, isto mogu izvršiti u bilo koje vrijeme, na način da će nazvati policiju na broj 122 te će na njihovu kućnu adresu doći policijski službenici koji će takvo oružje preuzeti na siguran način.

Zapamtite: Vaša sigurnost i sigurnost vaše djece je najbitnija, stoga vas molimo da se aktivno uključite u ovu akciju kako bi izbjegli tragične posljedice. Učinite to danas, jer sutra može biti kasno!

UPRAVA POLICIJE

www.tomislavnews.com/MUPHBŽ