TG Kultura/Zabava

FOTO – DOZNALI SMO : TKO JE OVAKO LIJEPO OSLIKAO ZIDOVE Osnovne škole Ivana Mažuranića?

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Mnogi se sjećaju čistih jednobojnih zidova na školskih hodnicima, počesto išaranih imenima ili škrabotinama, uglavnom monotonih ili neurednih. Međutim…

Ako ovih dana uđete u Osnovnu školu Ivana Mažuranića-središnju osnovnu školu u Tomislavgradu, bit će te zatečeni oslikanim unutarnjim zidovima na ulazu u školu. Prekrasni, veseli, šareni motivi i vješte ruke umjetnika, razvuku u osmjeh i stroge face nastavnika, a život (školski) postaje ljepši, radosniji, veseliji…
Pitali smo: Tko je umjetnik-umjetnici i čija je ideja? I dobili opširan odgovor od samih autorica, pravih mladih likovnih umjetnica, sudeći po ovim zidnim slikama. Pogledajte!
{gallery}slike-zidovi{/gallery}

E ovako: Likovno je za mnoge učenike još samo jedan predmet, još jedan sat koji treba odraditi, ali za istinske ljubitelje umjetnosti, poput nas to je još jedan razlog za život, još puno sretnih trenutaka koje treba proživjeti s istinskom strašću prema umjetnosti. Crtanje je nešto što nas potiče da pokažemo svoj talent, da otvorimo svoje srce i kroz sliku pokažemo svoje osjećaje, svoje gledište crtanja. Naš glavni mentor, čovjek koji je prepoznao našu darovitost i koji nas podržava u likovnom stvaralaštvu je izuzetan umjetnik, umjetnik sa strašću i osjećaju za crtež, a taj umjetnik je naš nastavnik Enis Redžepagić Hek. On je prvi prepoznao naš talenat, i pomogao nam da ga razvijemo. Zato  smo mi na dobrom putu prema studiranju umjetnosti. Mi smo pod njegovim vodstvom uspješno osvojile prva tri mjesta na državnom natjecanju iz likovnog, a nama se pridružila i Mirka koja poput nas ima izuzetan talenat za likovno. To natjecanje je još više potaknulo naš razvoj i povećalo našu ljubav prema umjetnosti.
Upravo su nas zbog visokog postignuća na spomenutom natjecanju i nadarenosti za likovno stvaralaštvo, nastavnik Hek i ravnateljica Milica Skočibušić počastili ponudom da oslikavamo zidove naše Osnovne škole Ivana Mažuranića u Tomislavgradu. Slikati smo, jako uzbuđene, započele u petak, 08. svibnja, 2015.godine. Nismo slikale svaki dan, iako smo to željele, jer je bio vikend. Nastavile smo u ponedjeljak, pa u četvrtak i petak.
Pitali ste nas, a i mnogi pitaju: Od kuda djevojčicama ovakav i ovolika inspiracija i ideje za oslikavanje zidova? Ideje, kao i mnogi drugi događaji, usponi i padovi u životu,  nisu bili planirani, nisu unaprijed određeni. Tako i naši motivi, ideje. Čim smo primile u ruke kist, ideje su dolazile same od sebe. Čim nacrtamo jedan motiv, pred očima imamo cijelu sliku. Naravno, uvijek se toj slici dodaje još ponešto što joj dadne srce, udahne priču koja poteče na slikama…
Jesu, mnogi nas pohvale kako su naši crteži uljepšali zidove škole, školu općenito. Nastavnici  i učitelji, a i naše kolege učenici, su nas pohvalili, a posebno ravnateljica.  Bila je oduševljena i čak je tražila da jedan dan nešto oslikamo u njezinom uredu, što ćemo rado učiniti. Nismo još završili s oslikavanjem, tako da će biti još oslikanih zidova u školi.

Vjerujemo da će upravo ovi crteži nadahnuti još neke mlađe učenike da krenu putom na kojemu mašte i boje nikada dosta, kao što se nama dogodilo.
Zaista se nadamo da će ovi naši crteži potaknuti na umjetnost i djecu, ali i starije, jer likovno stvaralaštvo umjetnost je bez premca, ono poput magneta privlači  ljude. Jednom kad osjetiš radost crtanja, ona te uvede u svijet u kojem možeš raditi što god ti mašta dopusti. Likovno je uvijek za nas bilo  prijatelj koji nas je uvijek uveseljavao i to će činiti ubuduće, razgonit će nam sumorne misli i tamne oblake, ako se, kojim slučajem, nadviju nad nas.
Želimo da i druga djeca izuzetnog talenta imaju uza sebe nekog mentora, kao što mi imamo našeg dragog nastavnika Heka. Ovo je za nas zaista jedno prelijepo iskustvo, koje nitko nikada neće izbrisati iz našeg srca.

Slikale i na pitanje odgovorile: Anđela Kovačević 7.b, Ivana Kovačević 8.a, Marijana Kovačević 8.a i Mirka Drmić 8.a, učenice Osnovne škole Ivana Mažuranića Tomislavgrad.
Mi nismo imali što dodati osim divljenja ovim mladim umjetničkim dušicama i poželjeti im da i dalje život čine ljepšim, svojim stvaralaštvom i svojim radom!

www.tomislavnews.com/Ljuba Đikić