tomislavnews.com

DR. IVAN CIKOJEVIĆ, ravnatelj Županijske bolnice Livno: : Bolnica je prenamijenila odjel i prostorije za pacijente koji budu pozitivni

U tijeku je akcija pomoći livanjskoj bolnici pokrenuta od strane grupe građana koji su osjetili potrebu da pomognu županijskoj bolnici u borbi protiv korona virusa. Podsjećamo, do sada je prikupljeno oko 150.000 KM.

„Akcija pomoći za livanjsku bolnicu je svakako za pozdraviti i meni je žao što je do toga moralo doći. Zahvaljujem svim ljudima koji su se odazvali i uključili u akciju pomoći Županijskoj bolnici Livno i ja im obećavam da će sav uplaćeni novac biti ako treba objavljen i na trgu kako bi bilo najtransparentnije moguće. I još jednom ponavljam, nemojte novac uplaćivati direktno bolnici, mi ćemo poslati što nam treba, a vi ako možete kupite tu potrebnu opremu.“ rekao je prim. dr. Ivan Cikojević, ravnatelj Županijske bolnice Livno.

Situacija koja se dogodila u cijelom svijetu pa i kod nas, pandemija korona virusa je naložila da se svi moramo tome prilagoditi pa je i Bolnica Livno odmah krenula u prilagođavanje.

Prenamijenjen je odjel neurologije gdje ima i monitoring pacijenta, uz svu terapiju koja bi trebala.

“Ovaj odjel je za lakše bolesnike i za one koji dođu sa pozitivnom anamnezom, a dođu u takvom stanju da se ne može transportirati dalje, najčešće u SKB Mostar. Svi pacijenti koji budu u takvom stanju će tu boraviti i neće imati nikakvog kontakta s ostalim pacijentima. Osim ovog odjela, imamo i još jedan prostor koji bi mogli prilagoditi za ovu namjenu, tu bi bili pacijenti koji nisu akutno ugroženi, a imaju pozitivnu epidemiološku anamnezu, oni bi bili u tom nazovimo manjem izolatoriju. To će biti dvije prostorije, za muškarce i žene, gdje će se primati pacijenti i ako treba dobit će suportivnu terapiju te će se uzeti bris i tu će sačekati dok ne dobijemo rezultate.“, kazao je za Livno Novine ravnatelj županijske bolnice.


Treba naglasiti da je Županijska bolnica Livno među prvima još prije 2 mjeseca zabranila posjetu kao mjeru prevencije kako ne bi došlo do ulaska virusa u zdravstveni sustav.

Dr. Cikojević je istaknuo: „U svom obraćanju na konferenciji od koje je sve krenulo nisam spomenuo ni paniku, ni da prosimo niti da tražim da itko išta nabavi.“, te je dodao kako je apelirao na institucije jer ŽB Livno nema na federalnom nivou, kao ni na državnom, ali bolnica danas i svaki dan mora imati i infuziju, i lijek, i masku i mora raditi i zbrinuti pacijente.


„Moram pojasniti i što se tiče respiratora koji se stalno spominju, u novom kardiomobilu imamo respirator i u jednom reaktivnom koji je star 6-7 godina. Znači, dva mobilna respiratora imamo što je najbitnije kada imate vitalno ugroženog pacijenta koji mora ići u klinički centar gdje ima infektolog i nama je najvažnije prevesti toga pacijenta tamo s respiratorom. I još u bolnici ima jedan starcionarni.“ rekao je ravnatelj livanjske bolnice.

Volonteri iz „MK Vukovi“ stavili su se na raspolaganje bolnici čim je nastupila ova situacija i oni trenutno rade na tome da pacijente upućuju na trijaže prije nego što uopće dođu do bolnice.


„I pored ovog našeg volontiranja, uključili smo se i pomoći ćemo ekipi iz dijaspore koja skuplja novac za bolnicu. Mi ćemo učiniti sve što možemo, oni će pogurati financijski a mi ćemo na neki drugi način.“ rekao je Branko Lijović-Lija, predsjednik „MK Vukovi“.

Kako je pojasnio dr. Cikojević u Livnu su osposobljene dvije trijaže, jedna je ispred Doma zdravlja, a druga je u krugu bolnice.

www.tomislavnews.com/ Izvor: Livno Novine