tomislavnews.com

DR. IVANKA ŽIVKOVIĆ, ravnateljica Doma zdravlja Tomislavgrada, iscrpno odgovara na upite naših čitatelja!

Ravnateljici Doma zdravlja Tomislavgrad, dr. Ivanki Živković uputili smo (proslijedili) jučer nekoliko upita koji svakodnevno stižu na e-mail našega Portala Tomislavnew.com“Kako je moguće da se u Domu zdravlja Tomislavgrad ne testiraju na corona virus osobe koje žele prijeći granicu, nego se mora testirati u privatnoj klinici ili u Mostaru? Pa nismo mi, Duvnjaci u dijaspori, skupljali pomoć za privatne klinike, protiv kojih nemamo ništa, nego za Dom zdravlja Tomislavgrad da ima dovoljno i testova i druge opreme. Što se dogodilo s opremom i novcem, da se sada ne možemo testirati u našem gradu?”

Danas nam je stigao iscrpna odgovor ravnateljice Živković i vjerujemo da će naši čitatelji, koji su nam uputili pitanja biti zadovoljni odgovorima, a gospođi Živković, u ime svih njih zahvaljujemo!

Poštovani,
nastavno na vaš e-mail dostavljam vam iscrpno izvješće o stanju u Doma zdravlja Tomislavgrad za vrijeme pandemije korona virusa (COVID-19) te Vas molimo da isti objavite u cijelosti:
S obzirom na epidemiološku situaciju izazvanu pojavom koronavirusa (COVID 19) i proglašenjem globalne pandemije od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), naši sumještani iz dijaspore su sredinom ožujka 2020. godine, samoinicijativno pokrenuli akciju prikupljanja pomoći pod nazivom: „POMOĆ ZA DOM ZDRAVLJA TOMISLAVGRAD“. Novčane transakcije su se prikupljale putem „PAYPAL“ računa na korisničko ime Kristijan Križić, gdje je prikupljeno 67.520,00 EUR. Organizirani kao neformalna grupa fizičkih osoba i ujedinjenih kroz akciju „Pomoć za Dom zdravlja Tomislavgrad“, akciju vode Kristijan Križić, Ante Kelava, Bože Ljubas iz Savezne Republike Njemačke te Marko Radoš iz Republike Hrvatske i Ivica Ćosić iz Bosne i Hercegovine.
Dom zdravlja Tomislavgrad je podržao navedenu akciju i cijenimo dobronamjernost i nesebičnost koja se pokazuje putem ovakvih akcija te smo neizmjerno zahvalni svima.
Ovim putem vas obavještavamo da je Domu zdravlja Tomislavgrad, u lipnju stigao veći dio potrebne medicinske oprema iz Njemačke, a ostali dio u mjesecu srpnju. Iz prikupljenih sredstava kupljeno je: zaštitne maske FFP2 1500 komada, MNS maske 2000 komada, KN 95 maske 40 komada, SAT jednokratno zaštitno odijelo 500 komada, dezinfekcija za ruke 200 komada po 500 ml, dezinfekcijsko sredstvo 1200 komada po 1000 ml, dezinfekcija, ecodis sensitiv 1000 l, dezinfekcija površinska 5000 ml – količina 3 komada i dezinfekcija površinska 500 ml – količina 10 komada, rukavice jednokratne 4700, oksigenator – De Vilbiss Healtcharea, zavoji, a sve u cilju prevencije i liječenja koronavirusa (COVID 19).
Prema uvidu u račune koje smo dobili, iznos utrošen za sve navedeno je 45.000 EUR. Preostali dio prikupljenog novca se nalazi na „PAYPAL“ računa na korisničko ime Kristijan Križić. Za sada imamo dovoljno osnovne zaštitne opreme, ali se ista brzo troši i u velikim količinama.
U proteklih 9 mjeseci u borbi protiv korona virusa (COVID-19), nabavu prijeko potrebne zaštitne opreme koja se svakodnevno troši, kao i dezinfekcijskih sredstava, RTG filmova i lijekova koji su nam u tijeku ove epidemije neophodni), a u cilju sprječavanja širenja infekcije COVID-19 među pučanstvom, kao i zaštite osobnog zdravlja i javnog zdravlja pučanstva, omogućile su donacije naših sumještana i gospodarstvenika općine Tomislavgrad, Općina Tomislavgrad te Državni ured za Hrvate izvan RH, kojim je izravnim uplatama na transakcijske račune Doma zdravlja Tomislavgrad prikupljeno ukupno 176.613,51 KM (popis donatora se nalazi na web stranici Dom zdravlja Tomislavgrad).
Dom zdravlja Tomislavgrad je proveo javnu nabavu digitalizacije Službe za
radiološku dijagnostiku. Zbog epidemije korona virusa (COVID-19), ova služba je imala veliki broj RTG snimanja te držimo da će realizacija navedenog uvelike olakšati našim
pacijentima efikasniji dolazak do snimke, a također će pridonijeti većoj zaštititi naših uposlenika. Ukupna cijena za navedeni projekt je 60.590,79 KM koji se financira iz doniranih sredstava.
Ovim putem još jednom neizmjerno zahvaljujem svima, jer bez pomoći koju smo dobili ne bih izdržali ovih proteklih mjeseci.
Nažalost, još uvijek se nalazimo u vremenu u kojem se borimo sa suzbijanjem epidemije koronavirusa (COVID-19), što dodatno opterećuje i iscrpljuje sve uposlene u zdravstvenoj ustanovi. Za sada imamo dovoljno osnovne zaštitne opreme, ali se ista brzo troši i u velikim količinama te smo bili primorani ponovno nabavljati dio osnovne zaštitne opreme (primjera radi, dnevno imamo potrebu za cca 85 maski a pandemija traje unazad cca 240 dana… to je 20.400 maski ) Mjesečni materijali troškovi Doma zdravlja su duplo veći nego u istom periodu prošlih godina.
Shodno potrebama pučanstva naše općine, Dom zdravlja Tomislavgrad je u mjesecu kolovozu 2020. godine, organizirao COVID ambulantu, u kojoj zdravstveno-medicinski posao svakodnevno obavlja jedan liječnik, dvije medicinske sestre i vozač sanitetskog vozila. Ovisno o težini kliničke slike pacijenti se opserviraju po nekoliko sati dok dobiju svu potrebnu medicinski skrb u Domu zdravlja Tomislavgrad, ili se upućuju u ŽB Livno ili SKB Mostar.
Prema podacima iz protokola, od sredine kolovoza do danas, u COVID ambulanti je zbrinuto te dijagnostički i terapijski (lab. dijagnostički, RTG dijagnostika i dr.) obrađeno oko 2000 COVID bolesnika.
Bez obzira na ukupno povećanje zdravstvenih usluga vezanih uz korona virus, druge primarne i specijalističko konzilijarne službe Doma zdravlja Tomislavgrad rade redovno uz poštivanje svi propisanih epidemioloških mjera.
Redovito i neometano odvijanje procesa rada ponekad remeti i sumnja na zarazu korona virusom, u kojem slučaju se zdravstveni radnik isključuje iz procesa rada te ostali radnici koji su već obavili redovan rad, prisiljeni su raditi prekovremeno, što dodatno opterećuje našu financijsku situaciju. Naglašavamo da od proglašenja epidemije korona virusa, Domu zdravlja Tomislavgrad financijsku pomoć nije uputila niti jedna razina vlasti u F BiH, osim Općine Tomislavgrad.
Organiziranje zdravstvenog sustava u cijelosti je podignuto na višu razinu te su se zdravstveni djelatnici spremno odazivali na svakojake intervencije, a pacijenti i dalje imaju dostupnu i efikasnu zdravstvenu zaštitu. Slijedom svega navedenog, jasno je da se i broj zdravstvenih usluga povećao.
Naglašavamo da testove na COVID-19/SARS -CoV-2 koje provodimo u našoj općini (tj. uzimanje brisa za testiranje na COVID-19/SARS -CoV-2 pacijenata zbog kliničke slike, epidemiološke indikacije ili potrebe pregleda, dijagnostičkih pretraga i hospitalizacije u drugim zdravstvenim ustanovama, a koje se bez navedenog testa ne može obaviti) , odvozimo do mjesta obrade u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, koja izdaje nalaz, a omogućila je komercijalno testiranje osobama koje putuju u inozemstvo po cijeni od 96 KM. Sve rezultate testova iz SKB Mostar (bili oni sa epidemiološkom indikacijom ili komercijalni testovi) čekamo i vise od 30 sati, a teško dolazimo i do samog nalaza testa —što nije u našoj nadležnosti, a opet je i razumljivo, jer se iz tri županije F BiH testiranje radi samo u SKB Mostar.
Oko problematike testiranja PCR testa u komercijalne svrhe, upoznali smo nadležno ministarstvo zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo Hercegbosanske županije (dalje u tekstu: Zavod) te sam u razgovoru s ravnateljicom Zavoda i ministricom zdravstva dobila informaciju da se pokušava iznaći rješenje, o čemu ćemo vas naknadno izvijestiti.
Nijedna zdravstvena ustanova u Hercegbosanskoj županiji nema mogućnost raditi PCR testiranje na koronavirus (SARS-CoV-2).
Kako bi zdravstvena ustanova redovito izvršavala svoje obveze i neometano nastavila poslovati s ciljem što kvalitetnijeg pružanja zdravstvenih usluga, a osobito uzimajući u obzir nepredvidivost razvoja situacije vezane za koronavirus (COVID-19), očekivali smo financijsku potporu za zdravstvenu ustanovu i zdravstvene djelatnike, a za pacijente dostupnu i efikasnu zdravstvenu zaštitu. Zadnja tri mjeseca se borimo s nedostatkom financijskih sredstava za redovnu isplatu plaća djelatnika Doma zdravlja Tomislavgrad.
Na kraju vam moram priznati da me žalosti činjenica da je upitna isplata plaća djelatnicima, a da ne spominjem isplatu stimulacije djelatnicima koji rade s COVID bolesnicima, a koju su itekako zaslužili.
Na kraju ovog izvješća, zahvaljujem na upitu i prihvaćam svaku kritiku, a sve s ciljem poboljšanja naših usluga. Činjenica je da se Domu zdravlja Tomislavgrad, sve vrijeme trajanja pandemije nema što prigovoriti u smislu organizacije rada, a sami zdravstveni djelatnici su dali maksimum, na čemu im kao ravnateljica ove ustanove iskreno zahvaljujem.
O samom radu ustanove i uposlenika svakodnevno govore pohvale naših pacijenata koji nam iste upućuju i javno.
Srdačan pozdrav!
U Tomislavgradu, 11.12.2020. godine

RAVNATELJICA DOMA ZDRAVLJA
TOMISLAVGRAD

www.tomislavnews.com/Foto arhiv TN