tomislavnews.com

EKSKLUZIVNI INTERVJU: Jelena Mamić, liječnica i operna pjevačica, a duvanjskih korijena!

Na početku tjedna lijepo je kad možemo objaviti nešto lijepo. A razgovor s lijepom i uspješnom Jelenom  uljepšat će vam dan!

 

Doktorice Jelena, za početak nam recite , ukratko, o svom porijeklu, o svojoj obitelji ?

Moj otac Tadija Mamić, rođen je u Mijakovu  Polju,  moja majka Kata Mamić rođ. Ćurić rođena je u Koritima. Upoznali su se vrlo mladi, te su za boljim životom 1970. godine otišli živjeti u Australiju , gdje su se i oženili.  Rođena sam u Canberri , Australija, kao drugo dijete u mojoj obitelji (inače,  imam dva brata, jedan je stariji od mene i rođen je u Australiji,  a jedan je mlađi, rođen u Splitu). U Canberri sam živjela do 5. godine života, kada je  moja obitelj , naravno i ja s njima, doselila u Hrvatsku, u Split.

Koji je bio razlog povratka Vaše obitelji u Hrvatsku?

Razlog mog dolaska u Hrvatsku u dobi od 5 godina bila je neizreciva nostalgija mojih roditelja za domovinom. Te godine, 1989. , mnogima dobro poznata kao godine prije velikih turbulencija , prije samog osamostaljenja naše domovine, moji roditelji su se vratili doma kako bi aktivno sudjelovali u svim tim događanjima. To je za njih značilo jako mnogo, njih je vodilo srce i velika ljubav prema Hrvatskoj!

Gdje Vam sada žive roditelji?

Roditelji mi od povratka u Hrvatsku, kako sam već rekla,  1989. godine žive u Splitu, samo su u dva navrata živjeli u Australiji kraće razdoblje.

Gdje ste i kada završili fakultete i gdje radite,  gdje ste zaposleni?

Medicinu sam diplomirala na Medicinskom fakultetu u Splitu, 2009. godine, a zaposlena sam u Domu zdravlja Zagrebačke Županije, radim  kao liječnica opće medicine. Zadovoljna sam poslom, jako mi je lijepo, ne žalim se!

Vaša velika ljubav je i pjevanje i to, zanimljivo, operno. Od kud Vam ta ljubav?

Oh, ta priča ima neobičan početak i dugogodišnji razvojni proces! Nevjerojatno, ali istinito, moja majka imala je ogromni potencijal za pjevanje. Kao djevojka pjevala je u crkvenom zboru, imala je lijep  glas, koji je trebalo školovati,  kako bi jednog dana mogla zablistati na sceni u punom sjaju. Nažalost, nikada joj se nije pružila prigoda, obzirom na to da je vrlo mlada morala početi zarađivati za život. Svjedokinja sam  toga  da za ono što je zacrtano u našem DNK kad tad se ispolji!
Prva osoba koja je uopće prepoznala  moj talent za glazbu, bila je časna sestra iz moje župe koja je vodila dječji zbor i vjeronauk u crkvi. Sugerirala je mojim roditeljima da me upišu u glazbenu školu na klavir, jer je primijetila da svaki put kad dođem u crkvu pomno prebirem po klavirskim tipkama poznate melodije, onako po sluhu (imala sam 5 godina!). Ubrzo nakon toga roditelji su mi omogućili to što sam radila s velikom ljubavlju.
Kad sam pošla u osnovnu školu, na svu sreću ovoga svijeta , dodijeljen nam je bio prekrasan učitelj u drugom razredu osnovne škole. Čovjek je bio vrhunski pedagog , ali i odličan glazbenik.  Svirao je pet instrumenata i nastupao diljem Europe. Upravo je taj učitelj, gospodin Dubravko Zednik, bio osoba koja je osvijestila moju inklinaciju pjevanju! Bilo je zaista divno! Iz toga je uslijedio moj prvi javni nastup u dobi od 7 godina  u koncertnoj dvorani Galerije grada Splita. Od tada su se počeli nizati brojni nastupi, gostovanja, veliki broj humanitarnih koncerata, posebice za osobe koje su bolesne i siromašne. Još u osnovnoj školi  počinjem se baviti sviranjem orgulja u crkvi , te sam kroz kraći period pratila zbor u Crkvi Sestara Milosrdnica. Tijekom  mojih srednjoškolskih dana djelovala sam kao solistica Katedralnog zbora u Splitu. Uz taj zbor sam mnogo proputovala i nastupala na eminentnim festivalima duhovne glazbe, do onog najprestižnijeg nastupa u Vatikanu pred Svetim Ocem Ivanom Pavlom II. U dobi od 17 godina glas mi je bio dovoljno zreo za početak učenja opernog pjevanja. Počela sam se baviti opernim pjevanjem, a paralelno s tim studirala sam medicinu. U tom periodu održala sam mnogobrojne koncerte , sudjelovala  na nekoliko natjecanja za ansamble i soliste, postala sam član Opernog ansambla HNK Split.
{gallery}jelena_mamic{/gallery}
Navedite nekoliko nastupa koji su vas se posebno dojmili?

Nastupi koji su mi posebno ostali u divnim uspomenama su : nastup kao solistica ansambla na Varaždinskim baroknim večerima 2001. Godine, nastup u Rimu pred Svetim Ocem, koji sam već spominjala, nastup u HNK Split u sklopu Božićnog koncerta 2008. Godine,  solistički koncert u Splitskoj katedrali 2009. Godine,  gostovanje u emisiji Dobro Jutro Hrvatska 2010. Godine,  uz promociju mog recitala u Zagrebu,koncertna  turneja po Kanadi u 2011. Godine, uz angažman u Kazalištu mladih u Torontu, koncerti u Beču, Grazu…

Čime ste sada okupirani, koja vam je ljubav veća: medicina ili pjevanje, a  možda i nešto treće?

Medicina i glazba su fundamenti mog života, jedna s drugom se isprepliću i žive u meni ravnopravno!
Iz perspektive medicine- trenutno radim kao liječnica opće medicine u Domu Zdravlja.
Iz glazbene perspektive- koncertiram u suradnji s mojom kolegicom glazbenicom, mladom profesoricom klavira Petrom Filimonović,  nastupamo kao klasični duo „Arbor Vitae“ , podučavam solo- pjevanje, upravo radim s nekoliko osoba mlađeg uzrasta i zaista me to ispunjava.
U slobodno vrijeme stignem vježbati violinu i klavir, dvije ljubavi iz mojih mlađih dana!
Učenje stranih jezika u slobodno vrijeme je nešto što je prijeko potrebno da bi se ljudski mozak razvijao i smatram velikim blagom znanje svakog jezika i zato sam se posvetila francuskom i ruskom jeziku ( za sada).

Jeste li bila kad u Tomislavgradu?

Da, bila sam više puta, imam dvije tetke koje žive u Tomislavgradu, volim taj grad!

Znam da od prvog dana pratite naš Portal Tomislavnews.com, što Vam se najviše sviđa na TN?

Da, redovito čitam Vaš portal, on je u mojim favoritima, prvi!! Najzanimljivije rubrike su mi  „Kultura“ i „Naši u svijetu“,  rado ih čitam. Pozorno pratim što se odvija na našim prostorima u oblasti kulture, nadam se da će ta rubrika biti bogatija. Inače me najviše veseli iponosna sam kada na Tomislavnews.com nešto lijepo, pozitivno o našem kraju, o našim ljudima! i nadam se da će s vremenom biti sve više popunjene! Vrlo sam ponosna  onog trenutka kad vidim na portalu da nešto lijepo piše o našem svijetu!
I na kraju, pozdrav svim čitateljima Tomislavnews-a , a posebno mojim dragim Tomislavgrađanima,  pa se vidimo, uskoro!

www.tomislavnews.com/  Ljuba Đikić