HBŽ Vijesti

Ekskluzivno doznajemo: Procvat HBŽ do ljeta!

Prošloga tjedna, u sjeni, ili u tajnosti, održano je nekoliko završnih, poslovnih, razgovora čelnika HBŽ i općinskih načelnika s gospodarstvenicima iz Republike Hrvatske

Prošloga tjedan svi portali su objavili priopćenja iz Vlade Hercegbosanske županije, u kojima se informira javnost o razgovorima predsjednika Vlade HBŽ dr. Rimca i njegovih suradnika s predstavnicima Elektroprivrede HZHB, s predstavnicima drvoprerađivačke industrije, razgovaralo se o koncesijama, o lovstvu, o turizmu, ali o nečemu ni riječi, ni p od priopćenja iz Vlade HBŽ.

Međutim, kako se „zaklela zemlja raju da se sve tajne doznaju“, tako smo i mi doznali iz pouzdanih izvora da su prošloga tjedna u HBŽ boravili najmoćniji ljudi iz Republike Hrvatske, zainteresirani za otvaranje tvornica, pogona, mljekara…u B i H, pa i u HBŽ.
Razgovori su se vodili  u Tomislavgradu i u Livnu, ali se razgovaralo i o Kupresu, Drvaru, Glamoču i Grahovu. Naš izvor kaže da su u HBŽ s čelnicima Vlade i općina razgovarali Todorić i Emil Tedeschi, ali i predstavnici Podravke, Adris grupe, Kraša, Zvečeva…
I ne samo prošloga tjedana, pregovori traju još od prošle godine , kada je bilo sigurno da RH ulazi u EU, 1.srpnja, ove godine, dakle za dva mjeseca.
-Naravno da nismo čekali da dođe pet do dvanaest, mi iz Vlade smo to davno izdogovarali, sada su samo uslijedili finalni dogovori, najbolje da smo čekali 2013.godinu, pa južnije u Hercegovini: Posušje, Široku, Čitluk, Mostar da ne govorim…,sve bi investicije iz Hrvatske odvukli sebi. Bilo je vrijeme da i kod nas dođu investitori. I evo, hvala Bogu tu su, do ljeta, najdulje do jeseni, ova županija će procvjetati!-govori naš sugovornik iz Vlade HBŽ.

 

Sada nam je važnije kazati što smo doznali od našeg izvora u Vladi HBŽ, a što je zaista zanimljivo i dobro, a takvih vijesti nam nedostaje. Naime, vlasnici uspješnih tvrtki iz Hrvatske „bježe“ pred EU, pred strogim zakonima oko izvoza i velike konkurencije u EU, pa im je najisplativije investirati u B i H, a HBŽ je dušu dala za izgradnju tvornica i pogona. Na sastancima se čulo da čak ne treba ništa ni graditi, jer u Tomislavgradu i Livnu ima više od stotinu praznih poslovnih prostora, pače velikih hala, neiskorištenih, a pogodnih za sve tvornice i sve proizvodne pogone. O praznim objektima u drugim općinama suvišno je i govoriti, pa sve općine iz HBŽ imaju odlične uvjete prihvatiti ponude iz Hrvatske.
Što je dogovoreno? Naš izvor kaže da će se „čuti zvona“ i to dobra, zvonka, s dobrim odjekom i da Hercegbosanskoj županiji slijedi procvat, jer stiže kapital iz Hrvatske, ali, što je jako dobro, ulagat će se samo u proizvodne pogone: u prehrambene, čak je bilo riječi i o pivovari, o preradi voća i povrća, o preradi mlijeka, o čak dvije tvornica namještaja…dakle, sve ono za što HBŽ ima odlične uvjete: već izgrađene objekte ili jeftine placeve za izgradnju, ima sirovine i mladu, školovanu, radnu snagu. U čemu je problem?
Nema problema, kaže naš izvor, samo ako naši političari, ministri u Vladi HBŽ i načelnici općina, budu vješti u dogovorima i ne budu zatezali za svaku potvrdicu iliti papirić i ne budu pitali investitore za marku traktora IMT (ima li mene tu?)!

Tekst i foto: www.tomislavnews.com

P.S. Naš izvor nam je ustupio samo jednu fotografiju s tajnih susreta, jer se uskoro priprema izložba fotografija s naslovom: Početak poslovnog carstva HBŽ!

{module [307]}