TG Čestitke

FOTO ČESTITKA: DANAS je Međunarodni dan primalja(babica), pa svim primaljama, duvanjskim posebno, čestitamo!

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Međunarodni Dan primalja (babica) obilježava se svake godine 5. svibnja. Primaljstvo je jedna od najstarijih medicinskih struka, a prema zapisima iz povijesti medicine briga o rodiljama bila je  i pokazatelj društvenog razvoja još od antičkih vremena.

U Rimu su primalje – obstetrices – uživale veliko poštovanje. Njihova dužnost nije bila samo da pomažu kod poroda, već su i liječile, njegovale žene i djecu te nastupale kao sudski vještaci. Na području Hrvatske je u Vranjicu kraj Solina nađen spomenik primalji Eliji Soteri iz antičkih vremena, što je najstariji spomen primalje u našim krajevima.

No, na današnji dan nećemo o toj temi, jer se sve majke koje su rađale u rodilištu Doma zdravlja Tomislavgrad sjećaju “svojih” babica, primalja koje su bile uz njih u najtežim i najradosnijim trenutcima, nekada i satima, ovisno koliko je trajao porođaj.
Danas smo doznali više zanimljivosti iz radnog vijeka duvanjskih babica, o čemu ćemo pisati uskoro, a jedna od njih jest da je poznata duvanjska primalja(babica), sada u mirovini,  Ivka Zrno (fotografija uz naslovnicu!), bila pri porodu majki dva načelnika Tomislavgrada, bivšeg Ivana Vukadina i sadašnjeg Ivana Buntića!

Već devet godina duvanjske bebe se rađaju, uglavnom, u Županijskoj bolnici u Livnu, iznimno u Tomislavgradu.
E pa, na današnji dan svim primaljama, uz veliku zahvalnost, čestitamo njihov dan!
Duvanjskim primaljama (babicama) posebno zahvaljujemo i  čestitamo (većinu ih vidite na fotografiji), jer su one mnoge Duvanjke i Duvnjake prve ugledale i na rukama držale kada su došli na ovaj svijet!

Foto arhiv: Duvanjske primalje i medicinsko osoblje Doma zdravlja Tomislavgrad proslavljaju Svjetski dan primalja

www.tomislavnews.com/Foto album I.Z.