SvijetTG ČestitkeTG Sport

FOTO ČESTITKA: Dok je većina pakirala kupaće kostime i šešire, duvanjski planinari pakirali pernate jakne i krenuli put Aretinove domovine!

MONTE ROSA 💙
(25.6.- 30.6. 2024.)

Ima jedna izreka talijanskog književnika Pietra Aretina: “Pustite nas da volimo zimu, ipak je ona proljeće genijalnih umova.” Mi ipak nismo tako genijalni, al’ da volimo zimu, volimo. I kako onda ne iskoristiti priliku i popeti nekoliko četiritisućnjaka u Alpama. Sastalo nas iz nekoliko društava (PD Orlova stina, Planinarsko udruženje “Abonos” Banja Luka, PSD “Treskavica” Trnovo i Putovanja za pet) i dok su svi oko nas pakirali kupaće kostime i velike šešire mi spakirali termo gaće i pernate jakne pa put Aretinove domovine.
Kako opisati gdje smo bili?Jednostavno bi bilo napisati da se masiv Monte Rose nalazi na istočnom dijelu Peninskih Alpi, na granici Italije i Švicarske. Tamo vas čekaju glečeri, ledenjačke pukotine, vrhovi iznad 4000m, aklimatizacija, nekoliko planinarskih domova. Ako zanemarite veliku visinu, težinu zbog utjecaja visinske bolesti i ledenjačke pukotine Monte Rosa je u aspektima visokogorstva “relativno” lakši uspon. Neki su vrhovi tehnički zahtjevniji od drugih pa birate što želite. Al’ sve te informacije možete pronaći, kao što smo i mi prije puta, na sveznajućem Googlu.
A kako se tamo osjećate, e to je druga priča. Hodate u navezu kroz simfoniju alpskih snjegova i leda, koraci teški, povremeno preteški. Pukotine u snijegu i ledu, tu i tamo zvuk lavine, traže koncentraciju dok pogledi bježe na obrise Matterhorna, Mont Blanca…Teško dišete, al’ dišete emocijom i morate misliti na ljude oko vas. Hodanje u navezu je popriličan izazov. Netko bi sporije, netko brže, a za sve što trebaš napraviti, obući se, skinuti, napiti, a obaviti nuždu da i ne spominjem, moraš zaustaviti cijelu kolonu.
Dok penjete visina radi svoje. Netko dobije zbrku i pomutnju u glavi, nekome se raščiste nejasnoće. A nama svakim korakom postajalo jasnije. Želimo sve više i više. U bijele krajolike osmijeha. Tamo gdje smo sretni, onako bez razloga. I zbog puno, nama kristalno jasnih, a većini ljudi oko nas, nerazumnih razloga.
Na Zumsteinspitzu (4563 mnv), Signalkuppeu (4554 mnv) i Balmenhornu (4167 mnv) zahvaljujemo planinskim bogovima što su nam dopustili da nakratko poremetimo njihov san i što smo okruženi divnim ljudima počevši od vodiča pa do svakog pojedinačnog člana. 💙

Objava je PD “Orlova stina” gdje možete vidjeti prekrasne fotografije!

www.tomislavnews.com