tomislavnews.com

FOTO ČESTITKA: Književnica iz Tomislavgrada, prof. Ivana Dilber, dobitnica je nagrade za priču nadahnuta Antunom Gustavom Matošem i njegovim djelom

U Tovarniku su 3. lipnja 2024. započela središnja događanja ovogodišnjih 8. Dana Antuna Gustava Matoša, koja su ranije najavljena programima u Subotici, Đakovu i Zagrebu.

Program tradicionalno započinje polaganjem vijenaca na bistu Antuna Gustava Matoša ispred Osnovne škole Antuna Gustava Matoša u Tovarniku, ali je zbog olujnog vremena odgođeno za naredni dan, 4. lipnja 2024. U prijepodnevnim satima održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća Tovarnika na kojoj se u ime Organizacijskog odbora 8. dana Antuna Gustava Matoša obratio član Društva hrvatskih književnika i jedan od dobitnika nagrade za najbolju priču nadahnutu Matošem, Tomislav Marijan Bilosnić.

Organizatori ove manifestacije su Društvo hrvatskih književnika, Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, Osijek, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotica, Općina Tovarnik, Hrvatsko kulturno-umjetničko-prosvjetno društvo „Matoš“ – Plavna, Fondacija Antun Gustav Matoš, Beograd i Osnovna škola Antuna Gustava Matoša i Općina Tovarnik, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Vukovarsko-srijemska županija i Općina Tovarnik. Pozdravne riječi na početku skupa uputili su Mirko Ćurić, predsjednik slavonsko-baranjsko-srijemskoga ogranka DHK i dopredsjednik DHK, Katarina Čeliković, ravnateljice Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Otoka Josip Šarić i načelnik Općine Tovarnik Anđelko Dobročinac. Izaslanik ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek Petar Elez otvorio je 8. Dane Antuna Gustava Matoša.

Matoševe dane od prvog izdanja prate knjige i zbornici. Tako su prošle godine objavljene dvije knjige. Novo izdanje prve knjige Antuna Gustava Matoša: Iverje (Osijek/Subotica, Mostar 2023) te  knjiga pjesama Antuna Gustava Matoša Domovini iz tuđine (Subotica, 2023). Ove godine je objavljena zbirka AGM kao nadahnuće u kojoj je odabrano trideset sedam priča nadahnutih Matoševom biografijom i Matoševim djelom, kao kruna obilježavanja 150 godina od rođenja Antuna Gustava Matoša, ali i kao poziv da se Matoša i njegovo djelo ne zaboravi i u godini kada obilježavamo 110. obljetnicu njegove smrti.

O knjizi su govorili urednik Mirko Ćurić i recenzentica dr. sc. Vlasta Markasović.

Uslijedila je dodjela Nagrade za najbolju priču nadahnutu životom i djelom Antuna Gustava Matoša.

Slavonsko-baranjsko-srijemski Ogranak Društva hrvatskih književnika, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotica i Općina Tovarnik raspisali su 22. siječnja 2024. javni natječaj za najbolju neobjavljenu kratku priču nadahnutu životom i djelima Antuna Gustava Matoša, prigodom 110. obljetnice smrti. Na natječaj je  pristiglo dvadeset priča autora i autorica iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Povjerenstvo u sastavu Josip Cvenić, predsjednik, Klara Dulić Ševčić, Paula Ćaćić, Ana Koncul i Darja Šišić, članice, odabralo je najbolje priče posvećene Antunu Gustavu Matošu i njegovom djelu. Svaki član odnosno članica Povjerenstva napisali su po jedno obrazloženje koje su pročitali prigodom predstavljanja nagrađenih priča. Najboljom je proglašena priča osječke književnice Đurđice Stuhlreiter: Daždevnjak. Drugo mjesto pripalo je  tomislavgradskoj književnici Ivani Dilber za priču Sat lektire, Djevojčici mjesto igračke. Treće mjesto podijelili su zadarski književnik Tomislav Marijan Bilosnić: Molbe, pisma, mita, sarajevski književnik Goran Hadžiomeragić: Moć snivanja te zagrebačko-tovarnička književnica Mateja Tutiš: VIP Notturno.

Prvu nagradu Đurđici Stuhlreiter dodijelili su načelnik Općine Tovarnik Anđelko Dobročinac i predsjednik Povjerenstva za dodjelu Nagrade Josip Cvenić. Drugu nagradu Ivani Dilber dodijelili su izaslanik ministrice kulture i medija Petar Elez i članica Povjerenstva za dodjelu Nagrade Darja Šišić. Treću nagradu Tomislavu Marijanu Bilosniću i ocu Mateje Tutiš, koja nije mogla nazočiti, dodijelile su  dodijelile su viša savjetnica za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije Martina Kelava i članica Povjerenstva za dodjelu Nagrade Klara Dulić Ševčić. Pokrovitelj Nagrade je Općina Tovarnik. Nagrađeni autori i autorice biranim su  riječima zahvali na priznanju koje su primili u rodnom Matoševom Tovarniku. I za sam kraj programa – najmlađi – iz škole koje nosi Matoševo ime, iz Matoševog Tovarnika – interpretirali su Matoševe stihove i prozne zapise.

Programi 8. Dana Antuna Gustava Matoša nastavljaju se u Beogradu, Plavni i Zagrebu, a organizatori planiraju ove zanimljive programe i zanimljiva izdanja predstavljati do kraja godine u Hrvatskoj i susjednim zemljama gdje postoji interes za Antuna Gustava Matoša i njegovo djelo.

FOTO GALERIJA OVDJE!