tomislavnews.com

FOTO ČESTITKA: Održani “Dani kosidbe na Kupresu – Strljanica 2024″ – Titulu kosbaše odnio je Vinko Čičak

Danas 7. srpnja 2024. godine su u organizaciji Općine Kupres, a pod pokroviteljstvom Predsjednice Federacije gđe. Lidije Bradare i Federalnog ministarstva okoliša i turizma uspješno održani “Dani kosidbe – Kupres 2024” koje je službeno proglasila otvorenima Nasiha Pozder, Federalna ministrica turizma i okoliša.

Dane kosidbe na Kupresu došli su podržati i načelnici susjednih općina, predstavnici Vlade i ministri u Vladi HBŽ Mario Lovrić i Božo Perić.

Nakon pozdravnog govora Načelnika Općine Kupres g. Zdravka Mioča uslijedio kulturno-zabavni program gdje su zaljubljenici u hrvatsko tradicijsko blago uživali u tradicionalnim pjesmama i plesovima kulturno-umjetničkih društava.
Na današnjim danima kosidbe nastupali su:

1. Ženska vokalna skupina „ Ivančice “ iz Kupresa

2. Klapa Skradinke iz Skradina

3. KUD “Salona” iz Solina

4. KUD ”Leopold” iz Osijeka

Tradicijska manifestacija Dani kosidbe na Kupresu odavno je značajan i nadaleko prepoznatljiv društveni i kulturni događaj koji i danas plijeni pozornost tisuća posjetitelja, prije svega, jer baštini višestoljetni kontinuitet održavanja, ali i zbog masovnosti, atraktivnosti i raznovrsnosti sadržaja.

Posebna kulturološka vrijednost sačuvala se u manifestaciji natjecanja kosaca u košnji trave ručno izrađenom kosom, kao jedinstvenom izrazu nematerijalne kulturne baštine na ovim prostorima.

Nakon što su nam se predstavila kulturno umjetnička društva uslijedila su natjecanja u tradicijskim sportovima poput kamena s ramena, skoka u dalj i potezanja konopca.

Rezultati sportskih natjecanja:

U potezanju konopa:

1. Šujica drvo Kupres

2. Sv. Mihovil Dugopolje

Skok u dalj iz mjesta:

1. Ratomir Baštić

2. Damir Šimić

3. Borislav Dragojević

Bacanje kamena s ramena:

1. Milorad Crepulja

2. Iko Penava

3. Anđelko Spajić

Nakon sportskih nadmetanja slijedilo je nadmetanje u kosidbi.

Prvo su se nadmetali kosci juniori, mlade nade i budući nositelji titule ”najboljeg kosca svijeta” jer tako se naziva onaj koji pobjedi u košnji trave na Kupresu. U toj konkurenciji najuspješniji je bio Drago Šarić, rođeni Kuprešak, 2009. godište. Drugo mjesto osvojio je mjesto Ivan Čičak – Džonijev, a treće Josip Čičak – Vinarin, inače najmlađi natjecatelj ove godine, ima samo 11 godina.

Inače Drago Šarić je osvojio 3. mjesto na Kosidbi u Kupresu 2021. godine, 2. mjesto na Kosidbi u Kupresu 2022. i 2023. godine te u Strojicama 2023. godine.

Titulu kosbaše ponio je Vinko Čičak – Vinara iz Kupresa. Drugo mjesto je osvojio Mirko Kecman iz Bosanskog Petrovca, a treće mjesto podjelili su Stipo Šarić i Matko Kuštro, obojica iz Kupresa, a imali su jednak broj bodova.

Vinko Čičak ukupno ima 13 pobjeda na Danima kosidbe u Kupresu i 5 puta 2. mjesto.

Običaj natjecanja u košenju trave na Kupresu je četvrti element nematerijalne baštine Bosne i Hercegovine koji je upisan na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva

Podsjetimo, manifestacija je počela u ponedjeljak, 1. srpnja u Hrvatskome domu gdje je priređena izložba fotografija kosaca i kupelica.

Prva pisana svjedočanstva o ovom natjecanju stara su oko 300 godina.

U završnom dijelu održane su galopske konjičke utrke u kojima je sudjelovalo više konjičkih klubova iz BiH.

Konjička utrka Engleskih punokrvnjaka na 1800 metara, poredak:

1. Grlo ABBEY WEDDING vlasnika Harisa Ganića

2. Grlo MASRHAL vlasnika Refika Đogića

3. Grlo QNGFU PANDA vlasnika Muhamera Begzadića

Objava je Kupreškog radija, gdje možete vidjeti više OD 100 fotografija!

www.tomislavnews.com