tomislavnews.com

FOTO ČESTITKA: VEČERAS je u Tomislavgradu predstavljena prva knjiga Ane Vidović – zbirka pjesama “Ljubav kao prašina”

U organizaciji Matice hrvatske Tomislavgrad večeras, 1. lipnja, 2023. godine, u dvorani Skupštine Hercegbosanske županije, predstavljena je  prva knjiga Ane Vidović- zbirka poezije “Ljubav kao prašina”

Vrlo lijepa lipanjska večer protjecala je u predstavljanju knjige Ane Vidović.
Porukom svojih stihova inspirirala je predstavljače i dotakla publiku:
“Vjerujem u život
Vjerujem u ljubav
Vjerujem u sreću…” stihovi su koji poslaše poruku potrebnu svima u današnjem materijaliziranom svijetu.
Baš kao prašina sa stranica knjige rasipa se istina da su najviše visine u dubini duše, a sreća je u nama, a ne negdje visoko ni daleko. Blago, ali postojano, svojim poetskim izrazom, autorica navodi čitatelja na stalno traganje za ljubavlju i ljepotom.
Bilo je lijepo vidjeti sretnu autoricu s prvom knjigom u krugu svoje obitelji. Svojom simpatičnom zahvalom nasmijala je posjetitelje.
Trebala nam je ova vedrina koja nas isprati u lipanjsku noć.” (Snježana Redžepagić)

O knjizi su govorili : prof. Marija Pavković Baković, prof. Mijo Tokić i prof. Snježana Redžepagić, te sama autorica, a kao glazbena pratnja nastupio je Ansambl Matice hrvatske Tomislavgrad pod vodstvom prof. Karle Radoš.

Moderatorica događaja bila je Mateja Rožanković Dilber.

Objavljujemo jednu od stotinu pjesama koliko sadrži zbirka “Ljubav kao prašina”

MOLIM ZA MIRNO MORE

Gledaj u more i u brodove

Po njima šaljem ti poljupce

Isprati mornara k’o valovi brodove

I pamti  naše  poljupce

Čuvaj sjećanje k’o majka ognjište

Ne dopusti da divlji val

Kvari nam topli zagrljaj

Dolazim na isto mjesto

Gdje čekao sam te često

Molim za mirno more

Jer silna morska dubina

K’o magnet brodove sebi vuče

Ostavi tužne mornarske duše

A moja duša puna je ljubavi

Nikada to ne zaboravi

Samo za tebe čuvam je ja

Moja si ljubav jedina.

Evo što je o knjizi rekla/napisala recenzentica  prof. Marija Baković Pavković:

Romantičarski zanos s primjesama narodnog pjesništva

Zbirka pjesama Ane Vidović, evidentno ljubavne tematike, dokaz je da takvoj klasifikaciji ne treba pristupati konvencionalno nego da ju treba iščitavati u različitim ključevima interpretacije. Ljubav lirskog subjekta prema „Drugom“ se proteže u različite konotacije, od neuzvraćene muškarčeve ljubavi do ljubavi prema zavičaju koji je neiskorjenjiv dio identiteta lirskog subjekta, zatim ljubavi prema obitelji, osobito majci, prema prirodi, ali i ljubavi prema životnim nedaćama potlačenim dijelovima sebe. Iz gotovo svih pjesama odzvanja krik za smirajem. Motiv mora i brodova neprestano se pretače pjesmama funkcionirajući kao korelativ turbulentnih unutarnjih stanja i ambicija lirskog subjekta. Evidentno je poštivanje tradicionalnih normi, a prisutna je i uvijek bolno pulsirajuća nostalgičnost, nerijetko manifestirana u melankoliju pri promjeni životnih faza, stajališta i preokupacija. Čestim evociranjem „Drugoga“, uz gotovo petrarkističku patos, uviđamo i istovjetnu idealizaciju osobe kojoj se lirski subjekt obraća. U tim senzibilnim erupcijama, čitatelj se uvlači u tekst, suživljuje i gotovo interaktivno sudjeluje. Idealiziraju se i stanja koja lirski subjekt u ljubavnom zanosu proživljava Stoga, uviđamo infantilnost pjesničkog glasa koji u tekst iznosi osobne, emotivne turbulencije. Romantičarski zanos s primjesama narodnog pjesništva manifestiran je „rezanim“, rimovanim stihovima. Česta stilska figura je usporedba, ali i personifikacija, npr. u stihu; „Moj grad spava/ kao da po danu/ pada noć.“ Mnoge pjesmu su i poantirane; „Kad se zaljubiš/ I nekog srcem voliš/ Spreman si na sve/ Samo da ga osvojiš.“ Svaka uspostavlja određen ritam koji omogućuje lako pamćenje stihova, a otvara prostor i za dijalogiziranu formu interpretacije.

Prvo autoričino ukoričenje pjesama zaslužuje čitateljsku pažnju i poštovanje, ali i obvezuje na daljnji rast i razvijanje autoričinog poetskog sentimenta. Stihovi ove poprilično opsežne zbirke pjesama su odraz autoričinog talenta i mogućnosti za uspinjanje novim stepenicama pjesničkog univerzuma.

ČESTITAMO GOSPOĐI VIDOVIĆ NA UKORIČENU PRVE KNJIGE I NESTRPLJIVO OČEKUJEMO SLJEDEĆU!

(Uskoro više!)

www.tomislavnews.com/Foto: M.