tomislavnews.com

FOTO: Danas je obilježena 31. obljetnica stradanja branitelja HVO i civila Hrvata na Stipića livadama

Na današnji dan 1993. godine na Stipića livadama iznad Doljana, u Općini Jablanica, od pripadnika Armije BiH stradala su 33 branitelja HVO i 6 civila Hrvata.

Svi preživali stanovnici sela, njih više od dvjesto, uglavnom žena i djece odvedeni su u logor u Jablanici gdje su bili zarobljeni više od pola godine kada su razmijenjeni.

Armija BiH je 28. srpnja 1993. tijekom upada u Doljane likvidirala, ponajviše koristeći hladno oružje, 17 Hrvata u Doljanima, a zatim i 22 osobe na Stipića livadi. Tada je zaklano ili ustrijeljeno 39 civila i vojnika u jednome od najtežih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH. Osim što je podignuta jedna optužnica pred Županijskim sudom u Mostaru, nitko još nije odgovarao za taj stravični zločin.

Obilježavajući tužnu obljetnicu, danas su ispred spomen-obilježja više izaslanstava i predstavnika udruga upalili svijeće i položili cvijeće, a nakon toga je služena misa zadušnica za sve poginule koju je predvodio provincijal HFP fra Jozo Grbeš.
Nazočnima se obratio general HVO Stanko Baja Sopta, uz kratko prisjećanje na ovaj tužni događaj za hrvatski narod, rekao kako ove žrtve neće biti nikada zaboravljene i da će ih povijest pamtiti kao mučenike.
Među izaslanstvima bili su i predstavnici udruga iz Tomislavgrada.

www.tomislavnews.com/Foto: Ćikeša Čolina