tomislavnews.com

FOTO : DANAS JE služeno svečano misno slavlje u Bukovičkoj katedrali – Pećini

copyright@tomislavnews.com

Danas je po velikoj vrućini u  Bukovičkoj pećini koju Bukovičani još zovu svojom Katedralom, po tradiciji dugoj 23 godine, nedjelju uoči Velike Gospe, služeno svečano misno slavlje koje je  predvodio don Marinko Mlakić, glavni vikar Šibenske biskupije, a rodom iz Grnice u općini Uskoplje.

Prije svete mise don Marinko i župnik Bukovičke župe fra Mladen Rozić su blagoslovili nazočne vozače i vozila, zazivajući Božju pomoć da čuva od svakoga zla i svake nesreće i vozače i vozila.

Uz koncelebraciju fra Vinka Kurevije, dekana Duvanjskog dekanata, fra Mladena Rozića, župnika Župe Bukovica i fra Petra Drmića, kapelana župe, misno slavlje je predvodio don Marinko, a misno slavlje uveličali su Pivači  Katedrale sv. Jakova iz Šibenika, koji su upriličili i kratki koncert klapske pisme nakon misnog slavlja.

PODSJEĆANJE:

23 godine zaredom, u duvanjskoj Župi Bukovica, u nedjelju prije Velike Gospe, služi se sveta misa u Pećini, u Bukovici. Kao spomen na vrijeme kada je ovaj kraj bio okupiran od osmanske vlasti, pa se mise služile kradimice, tajno, u Pećini bukovičkoj. U toj pećini, po pisanju pokojnog fra Ive Bagarić, stolovao je ili kratko boravio i biskup, pa mnogi ovu Pećinu nazivaju i katedralom.
Dvije godine iza Domovinskog rata, fra Marko Jurič, tadašnji bukovički župnik, u dogovori s nekoliko župljana, odlučio je da se jednom tijekom ljeta misa služi u Pećini, te da se tom prigodom blagoslove vozači i vozila. I bi tako, na radost brojnih vjernika Bukovičke župe. Od tada se svakoga kolovoza služi misa u Pećini, a prije nekoliko godina odlučeno je da to bude u nedjelju prije Gospojine.
Tako je bilo i danas, ljeta Gospodnjeg 2019. u nazočnosti brojnih vjernika, od kojih veliki broj pristigne iz tuđine, sveto misno slavlje služeno u Pećini-katedrali u Bukovici.

Nakon toga uslijedilo je pučko veselje, ali zbog velike vrućine nije dugo potrajalo.

www.tomislavnews.com/ Foto: Ljubica Ćurić ex Trbara