tomislavnews.com

FOTO/VIDEO : DANAS je u Pećini, u Župi Bukovica služena sveta misa koju je predvodio fra Jozo Radoš – Đoka

copyright@tomislavnews.com

Danas, 9 . kolovoza, 2020. godine, s početkom u 11 sati, u Pećini u Bukovici, po tradiciji u nedjelju prije Velike Gospe, po vrućem i sparnom danu, služena je sveta misa.
Služenje svete mise u Pećini, koju neki nazivaju i Bukovičkom katedralom, započelo je prije 20-tak godina, a na inicijativu tadašnjeg bukovičkog župnika fra Marka Juriča. Služenje svete mise jednom godišnje u Pećini spomen je na vrijeme osmanlijske okupacije i vladavine ovim krajevima, kada se sveta misa služila kriomice u Pećini. O tomu je iscrpno pisao pokojni fra Ivo Bagarić.

Današnje misno slavlje predvodio je, uz koncelebraciju mjesnih svećenika, fra Jozo Radoš – Đoka, župnik Župe Roško Polje, koji je u nadahnutoj zanimljivoj propovijedi kako samo on to zna, govorio o vjetru, o životnim olujama u životu svakoga čovjeka i pozvao na malo više vjere, na vjernosti Gospodinu Isusu Kristu, koji je tu uvijek za nas, za svakoga čovjeka.

Prije svete misa fra Đoka je, kako je to tradiciji kada je misa u Pećini, blagoslovio vozila i vozače, uz molitvu da ih Bog i svi sveci čuvaju od svake nezgode i nesreće, ali i upozorenje kako i vozači moraju biti odgovorni i savjesni kada sjedaju za volan.

Svečano misno slavlje uveličao je Župni zbor. Nakon misnog slavlja, po lijepom običaju vjernici su potražili hladovinu kod rodbine i prijatelja u Bukovici ili su kupili pečenje, a netko se od ugostitelja pobrinuo ispeći na roštilju, te potražiti lijepo mjesto u hladu ispod drveća.

www.tomislavnews.com