tomislavnews.com

FOTO : DANAS, na blagdan Male Gospe, u duvanjskoj Župi Bukovica služena je svečana sveta misa

copyright@tomislavnews.com

Po tradiciji, na blagdan Male Gospe u duvanjskoj Župi Bukovica, služeno je svečano misno slavlje, kojemu su nazočili brojni vjernici/hodočasnici ove, ali i susjednih župa.

Nekoliko  vjernika misno slavlje slušalo je ispred crkve, jer je crkva bila prepuna. Svečano misno slavlje, uz koncelebraciju fra Slavena Brekala, župnika duvanjske Župe sv. Mihovila i mjesnog župnika fra Mladena Rozića,  predvodio je i propovijedao fra Nikola Jurišić, mladi svećenik rodom iz Posušja, a sada na službi u Humcu-Ljubuški, pa su sa njim stigli i novaci s Humca.

U nadahnutoj propovijedi fra Nikola je govorio o rođenju Blažene Djevice Marije, njezinom rođendanu koji se slavi danas, na Malu Gospu, a veće slavlje je na Veliku Gospu, kad je Blažena Djevica Marija uznesena na nebo. Govorio je i o rodoslovlju Isusa Krista, a potom o Djevici Mariji, njezinoj velikoj vjeri, našoj velikoj majci i uzoru svim ženama. Potom je govorio o obitelji koja je danas, u suvremenom svijetu, stavljena na kušnju i pozvao vjernike da im Blažena Djevica Marija i Sveta obitelj budu uzori u životu, da se mole i preporuče za zaštitu Gospi i njezinom sinu Isusu.

Današnje misno slavlje bilo je ujedno i misno slavlje za početak školske godine u ovoj župi, pa je zazvan Božji blagoslov za sve učenike i njihove učitelje iz ove župe.

Župnik Bukovičke župe zahvalio je predvoditelju misnog slavlje i svim vjernicima na velikom odzivu današnjem misnom slavlju, a mnogi su stigli iz inozemstva samo u svojoj župi proslaviti blagdan Male Gospe.

Misno slavlje je uveličalo lijepo i skladno pjevanje Župnog zbora.

Nakon misnog slavlja vjernici su se zadržali ispred crkve u razgovoru, ali ne dugo, kako je nekada bilo, kada se u šetnji na Malu Gospu ostajalo do kasnih sati.

www.tomislavnews.com/Foto: Stanka  Andrić