tomislavnews.com

FOTO : DANAS se u Delnicama obilježava 30. obljetnica Specijalne postrojbe Hrvatske, početkom rata “Bojna Zrinski”, u čijim redovima je bilo mnogo Duvnjaka, a sedam ih je, nažalost, poginulo

Danas u Delnicama na svečanom obilježavanju 30. obljetnice osnutka Specijalnih postrojba Hrvatske vojske i Dana Zapovjedništva specijalnih snaga.

Zoran Milanović pohvalio je vojnike i rekao kako kada dječaci, a sve više i djevojčice, zamišljaju vojnike, zamišljaju upravo njih.

“Tako naime u projekciji mladih glava, nevinih duša izgleda vojnik. Tjelesno spreman, pomalo opasan na izgledu, rezolutan. To je slika i prilika vojnika. Vaša postrojba i vaši suborci dali su ogroman doprinos obrani i stvaranju Hrvatske. Više od 70 poginulih. Od toga, ne volim prebrojavati, ali slučajno to znam, skoro 30 iz BiH”, rekao je Milanović, a TN dodaje: Od tih 30  poginulih iz B i H sedam je iz Tomislavgrada.

NE ZNAMO JE LI NA SVEČANOST POZVAN NETKO IZ TOMISLAVGRADA, ALI PODSJEĆAMO  DA SU U REDOVIMA Bojne Zrinski bili mnogi Duvnjaci (mi smo ih zvali “Filipovićevi” po zapovjedniku generalu Miljenku Filipoviću) koja se kasnije u ratu zvala 1. Hrvatski gardijski zdrug, a danas je to Zapovjedništvo specijalnih snaga čiji je zapovjednik brigadni general Perica Turalija, POGINULA SEDMORICA DUVNJAKA: 
Frano Bokanović, Danko Bilić, Mate Drmic, Tomislav Kovčo, Ante Malić, Ljubomir Radoš, Stjepan Šapina.

HVALA IM I POKOJ VJEČNI

Svečanom obilježavanju u vojarni „Stožerni brigadir Ante Šaškor“ u Delnicama, koje se održava u 14.30, bit će nazočan i ministar obrane Mario Banožić. Nakon svečanosti, na kojoj će biti uručene nagrade i pohvale pripadnicima Zapovjedništva specijalnih snaga, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović položit će vijenac i zapaliti svijeću u spomen na poginule pripadnike Specijalnih postrojba Hrvatske vojske kod križa ispred Spomen sobe.

www.tomislavnews.com/Foto arhiv Vojna povijest/Mnoge Duvnjake ćete prepoznati i na ovim arhivskim fotografijama!