tomislavnews.com

FOTO: Duhovna devetnica i predstavljanje dviju knjiga o župi Vir kod Posušja

U Viru su jučer, 21. travnja, 2021. godine, predstavljene dvije monografije povodom 150. obljetnice Župe Vir, pod naslovima Ljetopis pisan srcem i Sto pedeset godina župe Vir kod Posušja.

U sklopu Duhovne devetnice koja je otpočela 14. travnja, 2021. godine molitvom krunice u 17,30 sati, a potom slavljem Svete mise, koju je prevodio, na poziv virskoga župnika don Marina Krešića, prethodni župnik don Ilija Drmić, inače župnik duvanjske Župe Rašeljke od 1. rujna, 2020 . godine.

Održao je prigodnu propovijed o grijehu koji je svakidašnja pojava u našem ljudskom životu i društvu, te među ostalim činjenicama rekao da svaki grijeh, lakši i teži, utječu na ljudsku osobu i čak cijeli svemir. Ostale dane Devetnice predvodio je odgajatelj i duhovnik u Nadbiskupskom sjemeništu Petar Barbarić u Travniku vlč. Jakov Kajinić, zatim župnik don Marin Krešić, te 21. travnja umirovljeni biskup Ratko Perić u koncelebraciji sedam svećenika. Tom prigodom biskup je održao nadahnutu propovijed o sv. Juri govoreći da o njemu postoje oskudni biografski podaci, ali ono što se zna, daje svim vjernicima razlog za štovanje i nasljedovanje. On je 303. godine mučeničkom smrću posvjedočio svoju vjeru. Bio je visoki časnik, član tjelesne straže rimskog cara Dioklecijana (Salona, 245.; car 284.-305.; umro u Saloni 316.). Bio je na visokom položaju, imao je velike prihode, ali nije zbog kruha i položaja zatajio svoju vjeru.

Caru Dioklecijanu, koji je nemilice ubijao i progonio kršćane, usprotivio se u lice prosvjedujući protiv tih nepravednih zločina i nije mu iskazivao štovanje u smislu prinošenja kada, jer se to čini samo Bogu. Car se razbjesnio, naredio da ga muče i pogube odsijecanjem glave mačem. Ovaj hrabri vojnik iz Male Azije bio je još hrabriji kršćanin: s dvadeset godina mučenik i svetac!
Za vrijeme Svete mise, na kojoj je sudjelovao veliki broj vjernika, pjevao je Župni zbor, koji vodi Jelena Čamber.
Poslije Mise uslijedila je najavljena prezentacija dviju knjiga, što ju je vodila književnica Miljenka Koštro. Ona je najprije odrecitirala svoju pjesmu Sat je brojio vrijeme, a potom je najavljivala predstavljače i ostale sudionike ove prezentacije. Najprije je župnik don Marin pozdravio oca biskupa Ratka i sve ostale, a potom su nastupila dvojica autora knjiga dr. fra Robert Jolić i don Ilija Drmić, te biskup Ratko.

Fra Robert je obrazložio sadržaj svoje knjige Sto pedeset godina župe Vir kod Posušja (1871.-2021.) i zahvalio svim suradnicima, napose koautoru don Iliji Drmiću. Istaknuo je problem nedostatka župnih kronika, kao i nekih drugih dokumenata po arhivima, posebno onih koji govore o gradnji župne crkve i nekih drugih objekata u župi. Unatoč svemu u ovoj knjizi uistinu je na najbolji način ispisana i ispripovijedana povijest ove župe slavljenice svoje 150. obljetnice od samostalnosti. U njezin sadržaj unesene su i povijesti okolnih župa: Podbile, Vinjana, Imotskoga, Ričica, Posušja, Zagorja, Podzavelima, kao i mnogih drugih povijesnih činjenica i to sustavno i lijepo, te ugodno za čitanje i razmišljanje. Ova knjiga izišla je u izdanju Naših ognjišta, u kojima se pojavio prije 50 godina članak o Viru tadašnjeg župnika don Tadije Pavlovića. Čestitamo i zahvaljujemo piscu i izdavaču!
Druga knjiga s naslovom Ljetopis pisan srcem Župa sv. Jure Vir 150 godina (1871.-2021.) i 50 godina u društvenom i crkvenom tisku (1971.-2021.) nastajala je kroz osam godina djelovanja don Ilije Drmića u župi sv. Jure Vir s podružnicama Podbila – selo ispod Stijene i Podzavelim – selo ispod planine Zavelim. Kroz to vrijeme pokušao je prikupiti članke koji opisuju sve svetinje ove župe, kod kojih se na svoj način molio i klanjao blagoslivljajući stope prapredaka što su se borili na svome plemenitom, tj. na svome tlu i pod svojim podnebesjem. Ova knjiga, osim povijesnog uvoda u cijeli posuški kraj, donosi i te ljetopisne zapise od 1971. do 2021. godine.


Večeras, 22. travnja, 2021. godine,  u 18 sati Svetu misu predvodit će  kotorski biskup Ivan Štironja, koji će posvetiti crkvu sv. Jure u Viru, a oltar je posvetio biskup Ratko Perić 12. prosinca 1999. godine.

www.tomislavnews.com/ Piše: Miljenka Koštro/Foto: Radio Posušje