tomislavnews.com

FOTO: Dušni je dan – Spomen svih vjernih pokojnih, raspored svetih misa u Župi Sv. Mihovila -Tomislavgrad

Dušni je dan-Spomendan na sve naše drage pokojnike, kada se, osim odlaska na njihova vječna počivališta i paljenja svijeća, služe i svete mise za pokojnike. Raspored svetih misa u Tomislavgrad je u 7:30 i 10:30 sati, a na svim filijalama u 9 sati.

Dušni dan je svake godine 2. studenoga, kada se katolički vjernici sjećaju svih svojih dragih pokojnika, čije grobove i danas pohode. Tog dana vjernici mole za duše svojih dragih, ali i onih kojih se nema tko spomenuti, koji su otišli s ovoga svijeta u bolji, u vječna počivališta, za njih pale svijeće na grobovima, moleći Božje milosrđe da ih što prije očisti od svih slabosti, te da ih uvede tamo gdje s oka svaka suza nestaje.

Dušni dan ili Dan svih vjernih mrtvih je izraz kršćanske nade i vjere u zagrobni život što liturgija ističe riječima: »Tvojim se vjernima, Gospodine, život mijenja, a ne oduzima. I pošto se raspadne dom ovozemnog boravka, stječe se vječno prebivalište na nebesima.«

Za duše svojih dragih pokojnika molimo duboko vjerujući da će oni, kada dođu u kraljevstvo Božje, biti naši zagovornici. Vjerujemo da će oni moliti za nas da ne promašimo svoj konačni životni cilj, da i mi uđemo u kraljevstvo Božje i tako budemo pribrojeni općinstvu svetih.

Danas se, po običaju, pale svjećice-dušice na prozorima u kućama, koje gore do večeri.

POGLEDAJTE I NEKE FOTOGRAFIJE SNIMLJENE PROŠLE NOĆI NA GROBLJIMA U DUVANJSKOM KRAJU!

Gradsko groblje Karaula, Tomislavgrad

Mrkodoljska groblja/Foto: G. Vučur

Vedašić-Vedašićki gaj

Ako i vi pošaljete fotografiju s groblja u vašem selu, objavit ćemo!

www.tomislavnews.com