tomislavnews.com

FOTO : DUVANJSKI GIMNAZIJALCI obilježili Dan škole i Dan planeta zemlje!

DAN ŠKOLE ❤
Zašto baš danas? Odlukom Sabora Republike Hrvatske od 1996. godine, a u spomen na Marka Marulića koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu, 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige.
Judita je prvi umjetnički spjev u hrvatskoj književnosti na narodnom hrvatskom jeziku, napisana 1501., a objavljena u Veneciji 1521. godine. Judita je bila europski bestseller svog vremena, prevedena je na mnoge svjetske jezike te je za Marulićeva života doživjela čak tri izdanja u 18 mjeseci i kao takva svjedoči o važnom mjestu hrvatske u europskim kulturnim okvirima. A 2021. godina proglašena je godinom Marka Marulića jer se navršava 500 godina od tiskanja Marulićeve Judite.
Kako naša školi ponosno nosi ime po ocu hrvatske književnosti, mi taj dan slavimo kao Dan škole. Napravili smo rođendanske zidne novine i posjetili Gradsku knjižnicu. Zahvaljujući donaciji Matice hrvatske Tomislavgrad obogatili smo školski knjižni fond, a duplikate odlučili darovati i tako pridonijeti i raznolikosti knjižnog fonda Gradske knjižnice povodom Dana hrvatske knjige.

DAN PLANETA ZEMLJE 😍
Danas također obilježavamo i Dan planeta Zemlje. Ideja obilježavanja Dana planeta Zemlje prvi je put predstavljena 1969. godine, no službeno se obilježava od 1992. kada je na Konferenciji Ujedinjenih naroda (UN) o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja. Opća skupština UN-a je 2009.godine 22.travnja proglasila Međunarodnim danom planeta Zemlje.
Različitim događanjima i akcijama nastoji se skrenuti pozornost ljudi na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja te ih potaknuti da osvijeste problem zagađenja okoliša.
Nadamo se da smo današnjom akcijom čišćenja školskog dvorišta potaknuli učenike da se uvijek moraju brinuti o zbrinjavanju otpada na prihvatljiv način.

OBJAVA JE S WEB STARNICE Gimnazija Marka Marulića Tomislavgrad

www.tomislavnews.com