tomislavnews.com

FOTO: FILM “Balkanika” livanjskih autora sinoć ispunio kino dvoranu u Tomislavgradu, publika toplim i dugim pljeskom nagradila autore i glumce!

Sinoć (subota, 19. ožujka, 2022. ) u kino-dvorani Kulturno-informativnog centra u Tomislavgradu prikazan je film “Balkanika”.

Duvnjaci su pokazali veliko zanimanje za ovaj film koji je uradila ekipa njihovih susjeda Livnjaka. Dvorana je bila puna ljubitelja filmske umjetnosti, pa iako je film trajao dva i pol sata, publika je napeto gledala ovaj krimić, dramu, s elementima humora. Na kraju filma i pojavom, predstavljanjem glavnih aktera na pozornici, publika je dugo i glasno pljeskala, dokaz je to kako  se duvanjskoj publici  “Balkanika” svidjela, štoviše, oduševila ih je!

S prepoznatljivim životnim scenama s Balkana, da ne kažemo tu pored nas, uz zanimljive dramski dobro odražene zapleta i rasplete, ovaj film, zamišljen i sniman kao serija, a prikazan kao film dramske, krimi- radnje, ispunio je očekivanja publike, koja je, unatoč duljini, pozorno pratila svaku scenu, napetost se osjećala u izrazima lica, a smijeh se čuo u satiričnim, komičnim  dijalozima i doskočicama poznatim u livanjskom, ali i duvanjskom podneblju, odnosno mnogo šire ili kako se to kaže “na ovim područjima”.

Ekipi koja stoji iza projekta “Balkanika”, iza serije i filma možemo samo čestitati na uspješno ostvarenom filmu prvijencu, na odlično okupljenoj glumačkoj ekipi, u kojoj je bilo i onim koji su se prvi put našli ispred kamere.

Glavne uloge:
Luka Mamuz, Ivan Šagolj, Zdravko Grgić, Slaven Knezović, Dragan Marinković Maca, Mladen Vulić, Pere Eranović, Stipe Radoja, Ana Uršula Najev, Enis Tuka, Ivo Krešić, Ivan Skok, Ana Popović …

O Projekt “Balkanika”, autori su napisali na svojoj web stranici https://www.balkanika-gledaj.me/
“Balkanika” je nastala iz dugogodišnjega rada YouTube kanala Jure i Mate. Ekipa s YouTube kanala, Ivan Šagolj, Zdravko Grgić i Luka Mamuza udružili su svoj autorski rad s drugim autorima iz svijeta filma, te je tako nastala “Balkanika”. Ova serija se dosta razlikuje od dosadašnjega rada na YouTube kanalu, prije svega žanrovski. “Balkanika” je koncipirana kao kriminalistička drama s elementima humora i produkcijski je na iznimno visokoj razini.

Priča prati aktuelne teme iz života mladih, a radnja je smještena na područje Livna. Uz akciju, dramu i duhovite izjave oslikava probleme s kojima se mladi suočavaju pri pronalasku posla, uvlačenje u “mutne radnje”, mito i korupciju, kao i “nedodirljive” pojedince. Kroz cijelu seriju provlači se i ljubavna priča …

Ekipu iza kamere predvodi redatelj i producent Marin Mamuza, Mirko Pivčević, kao direktor fotografije. Glumačkoj ekipi iz Livna pridružili su se mnogi poznati glumci iz regije, poput Slavena Knezovića, Dragana Marinkovića Mace, Mladena Vulića, Ane Uršule Najev, Stipe Radoje, Pere Eranovića… a posebno se ističe pojavljivanje Mate Rimca kojem je ovo prva filmska i tv uloga, u kojoj glumi sam sebe, te vozi automobilske utrke i driftove, piše na web stranici Balkanike.

Mladoj i bez sumnje darovitoj livanjskoj ekipi koja je osmislila i snimila “Balkaniku” želimo da ne prave pauzu u snimanju, nego nastave osmišljavati, snimati, ostvarivati sljedeće projekte, a odskočnu dasku već su odlično postavili i od publike (duvanjske) sinoć vjetar u leđa dobili! Čestitamo!

www.tomislavnews.com