TG Zanimljivosti

FOTO I VIDEO PREDSTAVLJANJE: ANTE KRIŠTO FRFA, omiljeni duvanjski konobar i glumac-amater ima, za duvanjski kraj, neobične hobije!

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Malo je onih koji žive u Tomislavgradu i okolici, a da ne poznaju Antu Krišto, za prijatelje Frfu, konobara koji već dugo radi u kafiću u središtu Tomislavgrada. Uvijek nasmijan, ljubazan, uslužan, ponekad je spreman za odabrane goste i odigrati, odglumiti poneku ulogu iz predstava koje su se pripremale i izvodile u Tomislavgradu.
I nije Frfa poznat samo po “svojoj” uslužnoj djelatnosti u ugostiteljstvu i po glumačkim ulogama, ili po potpisima pod fotografije na našem portalu, nego…
Zanimljiv je Frfa i po neobičnim hobijima: njegovi kućni ljubimci su već dugo godina papige, neobične kokoši, a odnedavno i kornjače. Uz to, uzgaja, za duvanjski kraj neobične biljke, a uz majku brine se i o različitim vrstama cvijeća oko kuće i u kući.

Uz papige, o kojima smo već pisali, zanima nas od kada i od kuda kornjače?

“Prve dvije sam dobio na poklon od prijateljice iz Zadra, tada sam se “zaljubio” u njih i krenuo s uzgojem za svoj gušt. Poslije sam ih nabavljao i iz Hercegovine jer je to njihovo prirodno stanište, Dalmacija i Hercegovina. Iz Zadra su nakon nekog vremena prestale stizati jer ih zakon štiti, ugrožena su vrsta”, priča nam Frfa dok radoznalo promatramo njegove ljubimice.

Kako ih i čime hraniš?

“Hrane se voćem i povrćem, te raznolikom travom : maslačak i bokvica su im omiljene, od povrća salata, krastavac, rajčica… Najdraže voće su im jagode, kupine, maline, naravno ovo mekše”.

Razlikuju li se ženke kornjača od muških i kako?

“Muške i ženske kornjače se razlikuju po dužini repa, ženka ima skroz kratak repić, dok je u mužjaka veći i deblji rep”.

Imaju li imena tvoje kornjače?

“Sve iz razlikujem, a u tijeku je i davanje imena, haha”

Kako se razmnožavaju kornjače?

“Jaja polažu svake godine, ali ne uspiju inkubirati jer inkubacija traje dva i pol mjeseca. Kornjače spavaju zimski san od mjeseca studenog do početka travnja”

Već smo napisali da dugo uzgajate papige, sada i kornjače, a kakve su ovo kokoši, neobične?

“To su patuljaste kokice s pilićima. Jesu, posebne su i nema ih na duvanjskom području, a ja ih ne uzgajam radi koristi, nego su moje ljubimice, prelijepe su”, pokazuje nam Frfa šarene koke, piliće, a mi se slažemo da takve nismo vidjeli u duvanjskom kraju, kao što nismo vidjeli da još netko uzgaja kornjače.

A Frfa obožava i cvijeće i neobične biljke za ovaj kraj, na primjer palme kojih ima mnogo, kao što ima mnogo i raznovrsnog cvijeća koje miriše oko kuće, ali i svuda uokolo.

Na kraju smo upitali Frfu koliko druge ljude zanimaju njegovi zanimljivi hobiji?

“Zanimaju, dolaze ljudi, gledaju, sviđa im se, a posebno su radoznala djeca koja svako malo dolaze gledati moje ljubimce, sve ih zanima, a ja im strpljivo objašnjavam, jer i sam uživam u ovim svojim hobijima, za koje treba i ljubavi i strpljenja”, kaže nasmijani i vedri Frfa.

Nakon ovoga što smo vidjeli nismo izdržali ne predstaviti ovoga omiljenog i zanimljivog mladića iz Tomislavgrada – Antu Krištu Frfu.

www.tomislavnews.com