Naši u svijetuTG ČestitkeTG Sport

FOTO INTERVJU: ANTE CRNAC, porijeklom s Duvanjskog polja, rekorder Vatrenih : “Englezi su me pratili još u Dinamu”

Ante Crnac, hrvatski U-21 reprezentativac, u razgovoru za 24sata otkrio je kako je došlo do transfera u Norwich Cityvrijednog 11 milijuna eura, kako se nosi s velikim očekivanjima i kako se opušta u slobodno vrijeme.
Foto: Raków Częstochowa, Slavko Midžor/PIXSELL,
tomislavnews.com

Ante Crnac (20) nova je velika nada hrvatskognogometa. Mladi Kutinčanin ovo je ljeto u rekordnom transferu vrijednom 11 milijuna eura napustio Rakow Czestochowu, sedmoplasiranu momčad poljskog prvenstva, i otišao u engleskog drugoligaša Norwich
City. Sad s hrvatskom U-21 reprezentacijom lovi plasman na Europsko prvenstvo u Slovačkoj. Nakon pobjede nad Andorom 2-0 ostala je još utakmica protiv Grčke (utorak, 18 sati) u kojoj Hrvatska ne smije izgubiti kako bi ostala u igri za završni turnir.

– Izbornik Olić donio je novu energiju i dodatnu motivaciju, to se osjeća na svakom treningu – kazao nam je momak ponikao u NK Moslavini, koji je prošao kroz Dinamovu nogometnu školu, zaigrao za drugu momčad pa preko Slaven Belupa otišao u Poljsku.
– Osjećamo da je momčad složnija i u većem zajedništvu nego prije. Pritiska uvijek ima, ali mi gledamo samo sebe i kako otići na Europsko prvenstvo- kazao je Crnac.

Ivicu Olića (45) gledao je kao klinac dok je žario i palio europskim travnjacima, sad mu je šef.
– Nisam ga ranije upoznao kao trenera, ali svi govore o njemu kao o sjajnom čovjeku i veselim se radu s njim – poručio je 190 centimetara visok ljevonogi krilni napadač.
Nije ga bilo u hrvatskim medijima od transfera u Norwich. Kako je uopće došlo do toga?

– Klub me pomno pratio još od mlađih kategorija u Dinamu, a zatim i tijekom mojih nastupa za Slaven Belupo. Posebno su pratili moj razvoj u Rakowu, gdje sam imao priliku pokazati se na međunarodnoj sceni.
Engleski klub procijenio je da je pravo vrijeme za transfer, a ja sam osjetio da je ovo odlična prilika za sljedeći korak u karijeri. Sve se odvilo prilično brzo, ali za mene je to bila logična odluka – rekao nam je Crnac.
Crnčeva je obitelj, inače, porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Otac Petar rođen je u duvanjskom selu Omolju, a majka Kata djevojačkog prezimena Fofić je iz Rame. Kažu da je prilagodba na otočki nogomet za bilo kojeg igrača s kontinenta posebno izazovna.
– Intenzitet je ovdje svakako veći. Engleska liga poznata je po brzini i fizičkoj snazi, što zahtijeva prilagodbu. Treninzi su kraći, ali puno intenzivniji, jer ritam utakmica natjecateljskom ritmu i to mi daje dodatnu motivaciju – kaže nam Ante, koji se najbolje osjeća kad luta između linija licem okrenut prema golu, a podjednako voli
pucati i asistirati. Za Rakow je u 37 utakmica zabio devet golova i pet puta asistirao, u Norwichu još čeka na prvijenac.

– Osjećam da sam sve bliže. Potrebno je strpljenje, ali siguran sam da će taj trenutak doći uskoro. Što se tiče momčadi, atmosfera je odlična, svi su me sjajno prihvatili, a trener (35-godišnji Norvežanin Johannes. rezultati to uskoro pokazati.
Život mu se strašno promijenio u nešto više od godinu dana. Iz jedne mirne sredine u Slaven Belupu zaslužio je rekordni izlazni transfer u poljsku ligu, s 19 godina debitirao protiv Atalante u Bergamu, a sad je u engleskom Championshipu, za koji govore da je najzahtjevnija liga svijeta. Čvrsto je na zemlji, kaže da još puno mora učiti i dobio je simpatije Engleza.
Pritisak je dio ovog posla, ne opterećujem se.
– Istina je da se puno toga promijenilo, ali mislim da sam kroz karijeru išao korak po korak, bez žurbe. Svaki je izazov bio prilika za učenje i razvoj. Pritisak je dio ovog posla, ali ne opterećujem se previše. Nastojim se fokusirati na svakodnevni rad, treninge i utakmice jer vjerujem da se kroz dosljedan trud dolazi do uspjeha –
kazao je Ante, koji je dobio simpatije navijača po potpisu ugovora odgovorom na pitanje očekuje li biti starter (a bio je u sedam od osam utakmica):
– Uvijek mislim da sam spreman, ali nije samo moja odluka, nego i trenerova. U prošlom klubu nisam navikao na ovakve uvjete i atmosferu, jedva čekam biti na terenu, piše 24 sata.hr

Ovih se dana vratio u svoju Koprivnicu, gdje je stasao u dresu “farmaceuta” kroz godinu i pol seniorskog nogometa. Dinamo ga je pustio bez odštete, a Slaven na njemu zaradio lijepih 1,3 milijuna eura kad je odlazio u tadašnjeg prvaka Poljske.
– Povratak u Koprivnicu za mene je poseban trenutak. Nisam imao priliku često dolaziti nakon odlaska pa će ove utakmice biti prilika da se prisjetim svih lijepih trenutaka koje sam proveo tamo. U kontaktu sam s bivšim suigračima i uvijek mi je drago čuti kako su.

Pitali smo ga čime se bavi kad nije u treningu i utakmicama, kakav je uopće život u Norwichu?
– Kad imam slobodnog vremena, najviše se volim opustiti uz PlayStation, najčešće s prijateljima iz Hrvatske. Također, volim gledati filmove, što mi pomaže da se malo isključim od nogometa. Norwich je miran grad, idealan za fokus na sport i odmor, što mi jako odgovara u ovom trenutku karijere. Nije u HNL-u više od godinu dana, ali i dalje, kaže prati. I ne dvoji tko će biti prvak. Klub iz kojega je otišao bez prave prilike, a koji je, unatoč tome, na temelju Fifina fonda solidarnosti za razvoj igrača na njemu zaradio oko 275.000 eura. I čiji je i dalje veliki navijač. Dječački mu je san bio zaigrati za seniore “modrih”, ostao je neostvaren.
– Pratim gotovo sve utakmice kad stignem. Mislim da će Dinamo opet biti prvak, iako je ove godine konkurencija puno jača nego ranije. Imaju kvalitetu i iskustvo, što je
uvijek presudno u borbi za naslov – zaključio je Ante.

www.tomislavnews.com/Izvor: 24 sata hr