tomislavnews.com

FOTO INTERVJU/Č. SESTRA Kristina Barbarić, voditeljica Dječjeg vrtića u Župi Bukovica:”Roditelji se čude i u isto vrijeme su sretni kad im kažemo da u programu Vrtića nema televizije…”

copyright@tomislavnews.com

U Kući Božanskoga milosrđa u Bukovici, općina Tomislavgrad, u dvorištu Župne crkve sv. Franje, prije gotovo tri godine otvoren je Dječji vrtić „Bukovica“, podružnica vrtića „Sveta Klara“ iz Bijelog Polja.
U povodu tri godine djelovanja i približavanja najvećeg kršćanskog blagdana . Uskrsa, razgovarali smo s voditeljicom vrtića „Bukovica“, časnom sestrom Kristinom Barbarić, koja se rado odazvala odgovoriti na nekoliko pitanja za naš Portal Tomislavnews.com

Sestro Kristina, u Vrtiću ste od početka njegovog rada, možete li nas, ukratko, podsjetiti na čiju ideju je vrtić sagrađen i tko ga je financirao?

Školske sestre franjevke djeluju u Hercegovini, te diljem svijeta duže od 120 godina. Karizma Zajednice je život u sestrinstvu po Evanđelju Isusa Krista i primjeru sv. Franje iz Asiza. A život po Evanđelju vodi djelovanju u tom istom duhu. U duhu Evanđelja mi sestre svoj život posvećujemo bližnjima, malenima i svima koji su u potrebi. Tako je i dolazak u Bukovicu i rad s malenima naš odgovor na potrebe ljudi u ovom mjestu.
Dakle, Vrtić je otvoren isključivo kao odgovor naše Zajednice na potrebe mladih obitelji koje imaju hrabrosti ne otići, tj. ostati ovdje, na svom ognjištu. Iako ih sve privlači za dignuti sidro i ostaviti sve.

Primjećujemo kako je Vrtić lijepo uređen, kako je ugodno ozračje u njemu?

Svi znamo da djeca trebaju u njihovom najranijem razvoju prije svega toplinu obiteljskog doma ali i toplinu Vrtića u kojem borave i do 9 sati dnevno. Mi sestre se trudimo da ovaj ambijent uredimo tako da djeci bude ugodno i korisno tijekom svakodnevnog boravka u Vrtiću.
Važno je da dijete uči biti samostalno i odgovorno od ulaska u Ustanovu, pozdrava, biranja igre, higijene, odnosa prema drugima. Dijete uči slušati drugoga, također izražava svoje potrebe. Uz usvajanje sadržaja koje im pripreme sestre odgajateljice djeca imaju priliku kreativno izraziti što su čuli, vidjeli, dotakli. Kreativnost je jedan od bitnih elemenata rada koju u najranijoj dobi dječji mozak usvaja i daje poticaj za cjelovit razvoj osobe Tu je stjecanje radnih navika, otkrivanja vlastitih sposobnosti a naravno i granica.

Koliko djece ove godine ima u vrtiću i koliko odgajateljica “teta“?

U školskoj 2020./21. godini Vrtić pohađa 30 – ero djece od tri godine do predškolske dobi. Nas pet sestara sudjeluje u radu s djecom, s tim da dvije sestre kao odgajateljice nose glavni dio posla na stručnom, odgojnom planu. To su s. Gabrijela Bagarić i s. Lidija Banožić, sestre s dugogodišnjim iskustvom rada iza sebe u drugim Vrtićima.

Jesu li djeca u Vrtiću samo iz Bukovičke župe ili ih ima i iz drugih sela, grada?

Kad je riječ o tome odakle djeca dolaze, moram reći da su tu djeca iz grada Tomislavgrada i iz sela : Omolja, Crvenica, Seonice, Mesihovine, Roškog Polja, Bukovice, Mrkodola, Brišnika, Cebare, Kovača. Velik broj roditelja upisuje djecu u Vrtić, našu ustanovu. Žao nam je da ne možemo odgovoriti svim potrebama mladih roditelja. Kad pitate za „gužvu“, moram reći da na listi čekanja imamo gotovo 50-ero djece, rođenih 2016.-2021. godine.

Kakve su reakcije roditelja, a kakve drugih na program u Vađem Vrtiću ?

Roditelji se čude i u isto vrijeme su sretni kad im kažemo da u programu našeg Vrtića nema televizije i drugih sredstava koje dijete čine pasivnim, blokiraju motivaciju, samostalnost i sl.

Kako se Vrtić financira i kolike su cijene boravka djece u vrtiću?

Za sve usluge roditelji mogu izabrati kako vrijeme boravka i uz to cijenu za iste. Tako dijete koje boravi u Vrtiću od 7-12 sati, plaća 100 KM, od 7-13 sati cijena je 140 KM i oni koji borave od 7-16 sati cijena je 180 KM. Od ovih uplata mi živimo i radimo. Znači kupujemo hranu, higijenske potrepštine, materijale za rad, režije, grijanje, uređivanje i održavanje prostora, igrališta…

Ima li donatora, dobročinitelja koji pomažu rad vrtića, a imate li pomoć, dotacije općine, županije…?

Providnost Božja ne miruje, preko dobrih ljudi, inače ne bi mogli financijski održati rad Vrtića. Ima tu još puno posla, pogotovo uređenje okoliša, koje još čeka na uređenje. Bog će providjeti, mi vjerujemo.

Pripremate li nešto posebno s djecom ili za djecu za Uskrsne blagdane u vrtiću?

Mi smo vjerski Vrtić i činimo sve da nam djeca rastu i odgajaju se u vjeri. Dječji duh je otvoren i rado sluša o svemu što nam Bog čini i dariva u svojoj ljubavi.
Tako je na Čistu srijedu, Pepelnicu Vrtić posjetio župnik Župe Bukovica, fra Mladen Rozić, koji je s djecom razgovarao, kratko se pomolio i pepeljao ih. Također su djeca imala priliku ostaviti svoj omiljeni slatkiš u kutiju odricalicu, za djecu koja su bez roditeljske skrbi. Izradili su Uskrsnu čestitku i darovali slatkiše u Majčino selo i Udrugu Majka Krispina u Međugorju.

Uoči Cvjetnice, šetnjom po bukovičkim brežuljcima, brali su prve vjesnike proljeća, da bi na Cvjetnicu ujutro umivali se cvijećem, sjećajući se Isusova svečanog ulaska u Jeruzalem. Bojali su i ukrašavali jaja, kojima će obradovati roditelje i bližnje.


Inače, djeca vole ići u šetnju, to je izvrsna prilika da primijete sva godišnja doba, promjene u prirodi, biljni i životinjski svijet u našem okruženju. Čist zrak, igra i tjelovježba u prirodi pravi su Božji dar za mališane.
Za roditelje djece u našem Vrtiću organizirale smo u Korizmi i jedan popodnevni duhovni susret.

Sestro Kristina, bili ste na službi u mnogim mjestima, pa u odnosu na sva ta mjesta kako se osjećate u Bukovici, u Tomislavgradu?

Duh Božji puše kad hoće i gdje hoće. Mi trebamo biti otvorene za Njegove poticaje, on nas vodi i šalje gdje želi. Tako smo došle u Bukovicu i zato nam je ovdje dobro i blagoslovljeno.

To želimo svima ovog Uskrsa, našoj djeci, njihovim obiteljima, svim ljudima: Ne bojte se! Hrabro samo, Isus je živ! Mi pobjeđujemo s Njim.
Sretan vam blagdan Života, sretan Uskrs.

www.tomislavnews.com/ Ljuba Đikić