tomislavnews.com

FOTO – PRVI INTERVJU : ODUŠEVILE su nas slike Marija Kovačevića, samozatajnog umjetnika

copyright@tomislavnews.com

Sasvim slučajno vidjeli smo jednu sliku na FB profilu Marija Kovačevića iz Tomislavgrada, kojega poznajemo kao trkača i povremenog suradnika -fotografa i doista nam se svidjela…

Budući kako nas u ovim ne lakim i ne veselim vremenima malo što oduševi, to smo razgledali Kovačevićeve slike i porazgovarali s njim.

Gospodine Kovačeviću, poznajemo Vas kao trkača, člana AK “Puls” iz Tomislavgrada i kao magistra menadžmenta, a do ovako dobro slikate, za nas je, a vjerujemo i za većinu naših sugrađana i čitatelja novo saznanje. Od kada slikate?

Slikati ozbiljnije sam počeo prije 5 godina, uz povremene prekide. Najčešće bi to bilo u zimskom periodu. Jednostavno kad mi dođe inspiracija uzmem kist i počnem slikati. Ponekad bi se znalo dogoditi da sjednem u atelje i ne znam što bih slikao, a onda, vođena nekim unutarnjim nadahnućem, ruka sama krene pa slikam, slikam i eto na kraju ispadne nešto dobro, tako drugi kažu.

Jeste li samouki ili…?

Zanimljivo mi je bilo gledati kako ljudi slikaju, kako stvaraju i imao sam želju naučiti bar nešto više, jer mi se činilo kako bih i ja mogao slikati. Upisao sam se u  školu slikanja kod prof. Ante Braovca Antića u KIC ( i sad je u tijeku ta škola), gdje sam upoznao neke glavne tehnike slikarstva i počeo i nastavio slikati kao amater.

Od kuda potreba za slikanjem, umjetničkim izražavanjem?

Slikam, prije svega, iz osobne potrebe, to me jako opušta, a u zadnjih nekoliko dana od kada je naredba o ne kretanju zbog moguće pošasti korona virusa, ja više vremena provodim u ateljeu i to me ispunjava nekim unutarnjim mirom.

Kojim slikarskim tehnikama slikate i koji su najčešći motivi?

Tehnika slikanja je Akril na platnu, a motivi su različiti, zavisi od inspiracije, većina je religioznog sadržaja, ima zavičajnih, apstraktnih…kako me i kamo u trenutku kad uzmem kist mašta i inspiracija odvedu.

Jeste li imali do sada izložbu samostalnu ili skupnu?

Nisam, osim ovdje u ateljeu za prijatelje. Nisam o tome razmišljao, jer bih ranije kako koju sliku naslikam poklanjao prijateljima, a evo sada ih se malo nakupilo jer više slikam.

Prodajete li slike, nama se čine odlične za darovati nekom, bilo kojom prigodom?

Nisam o tome uopće razmišljao, a mogao bih, jer nije ni materijal koji mi je potreban baš jeftin.

I ova slika koju smo planirali staviti uz naslovnicu kad je naslikana?

Upravo sam je završio, još se boje suše.

www.tomislavnews.com/ Razgovarala: Ljuba Đikić