HBŽ Vijesti

FOTO : ISPUŠTA SE voda iz Buškog jezera, ribe ostaju u plićacima, ugibaju, a neugodan miris se širi!

copytight@tomislavnews.com
Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

“Poštovani, sinoć smo  šetali uz naše prekrasno Buško jezero. Voda se povlači, a riba ostaje u plićacima  i ugiba, jer voda koja ostaje je pregrijana na ovoj ljetnoj temperaturi. Prizor strašan za vidjeti, posebice ispod starog mosta gdje ugibaju jata mladih ribica, a  neugodan miris se širi, a mi mještani ne znamo o čemu je riječ, pa vas molimo da ispitate i objavite”, piše nam ovo grupa zabrinutih mještana i  mještanki Prisoja.

Mi smo se, naravno, odmah dali na posao. Prvo smo pronašli ovaj tekst na našem portalu od 5. ožujka, 2020. godine: APEL EKOLOŠKE UDRUGE sportskih ribolovaca “Buško jezero” zbog pražnjenja jezera!

Što se događa s vodom Buškog jezera i treba li doći do pomora ribe, te  koliko su mještani uz Buško jezero obaviješteni o tome? Pitanje smo poslali Tvrtki OBrEEn d.o.o. Livno, koja ima desetogodišnje pravo na ribolovno područje Buško jezero i Ekološkoj udruzi sportskih ribolovaca “Buško jezero” .

Evo njihovih odgovora:
“Ispuštanje vode je prema našim, naravno, nezvaničnim informacijama zaustavljeno na sadašnjoj koti. HEP, odnosno njihova tvrtka-kćer u BiH, CS Podgradina, o svojim aktivnostima ne izvješćuje nikoga naravno ni nas u ovom slučaju korisnika prava na športski ribolov i ništa više. Prigodom posjeta CS Podgradina na temelju našeg zahtjeva, predočili su nam validnu dokumentaciju za radove koje izvode kao i odobrenje Vodnog područja sliv Jadranskog mora iz Mostara. Zaštitu ribljeg fonda su predvidjeli na temelju elaborata koji je, obzirom da je tipkan na pisaćem stroju, razvidno zastario i neupotrebljiv. U međuvremenu je došlo do promjene i vrsta i količina riblje populacije, ali o tomu je trebalo voditi računa Ministarstvo PVŠ HBŽ, kako je urađeno u ŽSB i uraditi ribolovne osnove za sve vodene površine u HBŽ, ali nije. Trenutačno je u fazi izrada potpuno nove ribolovne osnove i koju u potpunosti financira naša tvrtka, a koju provodi Institut ribarstva Fakulteta agronomije SUM i na temelju takvog dokumenta i studije koju će izraditi ekipa eminentnih ihtiologa iz BIH i RH poduzeti ćemo konkretne poteze. Ovo bi bilo ukratko, a spremni smo odgovoriti i na više pitanja”, odgovorili  su jutros za Tomislavnews.com iz Tvrtki OBrEEn d.o.o. Livno.

A iz Ekološke udruge sportskih ribolovaca “Buško jezero” stigao je na Tomislavnews.com sljedeći odgovor:

Ispuštanje vode iz Buškog jezera počelo je  već početkom godine. Intenzivnije su ispuštali zadnjih mjesec i pol dana i sada su se zaustavili na ovoj koti (702.5 m). Trebali su ga spustiti još 2 m, ali budući da smo vršili pritisak, obećali su kako više neće ispuštati i da će ostati na ovoj trenutačnoj koti.
Inače ovo je najniža razina jezera u zadnjih deset i više godina a moguće i od 90-tih godina.
Vidjet ćemo koliko će ispoštovati to što su obećavali. Sigurno je da će se razina tijekom ljetnih mjeseci još smanjiti zbog isparavanja i procjeđivanja.

Po nama sada će veliki problem  biti kvaliteta vode za kupanje. Naime, jezero je jako nisko i praktički se tek ulazi u sezonu kupanja. Pojedini pogoni, kao što je mljekara Puđa, ispuštaju u jezero otpad iz mljekare i nevjerojatan se smrad širi ispod sela Miši kuda otpad ide u jezero. Mislimo da bi trebali sada češće kontrolirati kvalitetu vode, a što se tiče mještana, nitko nije obaviješten jer HEP prema vodnoj dozvoli ima pravo spuštati vodu u granicama do 701 m bez ikakvih posljedica (to nema smisla jer test studije su se radile 70-tih  godina prošlog stoljeća kada u jezeru gotovo nije bilo nikakve ribe ili je bilo vrlo malo– kažu za TN iz Ekološke udruge sportskih ribolovaca “Buško jezero”.

www.tomislavnews.com/Ljuba Đikić/Foto arhiv TN, a stižu nam uskoro današnje fotografije s Buškog jezera!