tomislavnews.com

FOTO/Ivanova krmača rekorderka – oprasila 26 mladih: “Imam dobrog prasca”

Svinja iz Posušja postala je medijska senzacija preko noći. Na svijet je donijela 26 prasića i dospjela na naslovnice brojnih portala koji je nazivaju rekorderkom.

Nevjerojatan je to događaj bio i za domaćina, Ivana Bešlića, kojeg 20-ak mladih ne bi iznenadilo jer se i ranije znalo dešavati, ali baš 26 odjednom neviđeni je fenomen i za ovog poznatog uzgajivača, koji ni sam ne zna što se dešava. Tog je dana, kaže, bilo duplo slavlje.

“Reći ću pošteno, bio sam na utakmici, igralo je Posušje i pobijedilo. Kad sam ušao sam u štalu, vidio sam njih šest, a mali, znao sam odmah da će ih biti puno. Prošli put ova je okotila 22, sad je 26 nisam toliko očekivao, nešto se dešava da mi stalno koti rekorde”, priča Ivan, koji je nekada držao veliku farmu, a od kako je u penziji brine se o nekoliko grla.

Brižna majka
Oko 14 krmača je trenutno u štali. Sam je, kaže uzgojio i ovu rekorderku jednako kako i ostale, a kada je vidio koliko prasića daje, zvao je veterinare da provjere “što se s njom dešava”. No, kako dodaje, rekli su mu da je sve u redu i da će toga još biti.

Ponosan je ovaj domaćin na svoju krmaču za koju kaže i da je vrlo brižna majka. “Ona je inteligentna i toliko kulturna. Ja sam začuđen kako se ona gura, nosi ih da ne idu na mokro, ne da im prići, čim bi krenuo uzeti ih, ona odmah za ruku, dobro ih čuva.”

Znalo se, priča nam, događati da i druge okote od 16 do 20 prasića. Baš prije neki dan tri njih su na svijet donijele 63 mladih. Teško je da svi prežive jer ih one same ne mogu prehraniti mlijekom. Prava je sreća i što je većina mladih od rekorderke preživjela, odnosno njih 23. Ali, Ivan je odmah sklonio šestero i sam ih hrani.

“Ostavio sam 17 prasića uz nju, 14 je sisa pa nek se troje otima, ako počnu mršaviti i njih ću skloniti”, kaže Bešlić i dodaje da ih hrani kravljim mlijekom koje kupuje od susjede, kako za sebe tako i za njih. U mlijeko doda i malo startera, a pošto su sitni mora i potpomoći s bocom.

Hrani ih kao gospodu
Čemu pripisuje svoj uspjeh u tovu, pitamo ovog domaćina, a on kaže da je hrana jako bitna, no da ne koristi koncentrate, odnosno vrlo malo tek nakon prašenja.

“Imam svadbeni salon i pekaru, pa dosta hrane ostane. Imaju tu još susjedi koji imaju salone i daju mi i oni što im ostane, masnoće i to, tako da se one dobro hrane. Imam jednu 400 kila u njoj”, navodi Bešlić.

A, na pitanje, od kud toliko prasića, s pika odgovori: “Imam dobrog prasca (nerast, op.a). I on se kod mene ovdje okotio.”
Objava je Agro kluba

www.tomislavnews.com
NAPOMENA: Tekst nije lektoriran!