tomislavnews.com

FOTO: IZVJEŠĆE s konferencije Inicijative “Stop vjetrenjačama u buškoblatskom i zavelimskome kraju”

Na konferenciji za medije održanoj 28. kolovoza, 2024. godine u Tomislavgradu pod nazivom “5 do 12 za očuvanje buškoblatskog i zavelimskog kraja”, inicijativa “Stop vjetrenjačama u buškoblatskom i zavelimskom kraju” zahtijevala je poništenje odluka Općinskog vijeća Općine Tomislavgrad o izgradnji vjetroparka na lokacijama Vinica i Liskovača te trajno uklanjanje tih lokacija iz prostornog plana općine.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici naselja Grabovice, Roškog Polja, Vinice, Rašeljaka i Kazaginca, te predstavnici različitih ekoloških i mjesnih udruga, koji su naglasili da je odluka donesena bez konzultacija s javnošću te da ozbiljno ugrožava okoliš i zdravlje lokalnog stanovništva.

Petar Škorić, predstavnik Zavičajnog društva Zavelim, naglasio je da je ova inicijativa odgovor na odluku Općinskog vijeća koja je donesena bez javne rasprave i smatra je opravdanom u cilju zaštite kraja od daljnje devastacije. “Izgradnja spornih vjetroelektrana podrazumijeva niz negativnih utjecaja na okoliš i zdravlje,” istaknuo je Škorić, te je nabrojao ekološke probleme kao što su uništavanje staništa, štetni utjecaji na podzemne vodotokove i Buško jezero, erozija tla, te problemi povezani s otpadnim vodama. “Štetni utjecaji na ljudsko zdravlje uključuju visoku razinu buke, potencijal za izazivanje fotosenzitivne epilepsije i smetnje u telekomunikacijskim sustavima, što može dodatno povećati izloženost štetnim zračenjima,” dodao je.
Marija Krolo, pravnica iz Grabovice, kazala je kako građani imaju pravo podnositi inicijative za donošenje određenog akta ili rješavanja određenog pitanja te da Općina Tomislavgrad može donijeti akt kojim će se zajamčiti da ovi projekti nikada neće zaživjeti.

Stipe Ćavar, predstavnik Udruge mladih Buško Blato, pročitao je pismo podrške Zavičajnom društvu Zavelim i istaknuo da su svi članovi Udruge jednoglasno odlučili podržati peticiju. “Naša nastojanja su usmjerena na izbacivanje ovih lokacija iz Plana te na postizanje više transparentnosti u drugim projektima. Mi, kao ekološki osviješteni individualci i Udruga, nismo protiv ekoloških i održivih projekata. Ova vjetroelektrana je preblizu našim kućama i to nije dopustivo,” kazao je Ćavar.
Nikola Mamić iz Mijakova Polja, agronom i zaljubljenik u prirodu, istaknuo je da su mještani saznali za planove o izgradnji vjetroelektrana tek kada je već bila dana suglasnost za koncesije. “Ovdje smo da zaštitimo taj kraj od devastacije. Razmjeri uništenja su takvi da čovjek ne može vjerovati da je lokalna administracija sklopila takve ugovore s investitorima,” rekao je Mamić.
Zdravko Prka, bivši načelnik Tomislavgrada, istaknuo je kako su lokacije na kojima se planira izgradnja vjetroelektrana sada dodane u planove bez prethodnog odobrenja ili javne rasprave, te je pozvao na povlačenje tih odluka.
Predstavnici Mjesne zajednice Roško Polje Mijo Gačić i Udruge selo Rašeljke Mila Čirko također su izrazili podršku inicijativi, naglasivši da su svi zahtjevi koji su upućeni Općinskom vijeću Tomislavgrad potpuno opravdani te da će nastaviti svoju borbu svim raspoloživim sredstvima.
Ova inicijativa ukazuje na važnost transparentnosti u odlučivanju i potrebu za zaštitom okoliša, kao i na potencijalne sukobe interesa i nepovjerenje prema lokalnim vlastima. Inzistiranje na poništenju spornih odluka i trajnom isključivanju tih lokacija iz Prostornog plana predstavlja ključan korak za zaštitu buškoblatskog i zavelimskog kraja od neodgovornih ekoloških i gospodarskih politika.

Prilog: Objava Inicijative Stop vjetrenjačama u buškoblatskom i zavelimskom kraju.
Objava za medije: “5 DO 12 ZA OČUVANJE BUŠKOBLATSKOG I ZAVELIMSKOG KRAJA”
Tomislavgrad, 28. listopada 2024. – Inicijativa “Stop vjetrenjačama u buškoblatskom i zavelimskom kraju,” koja okuplja predstavnike Grabovice, Roškog Polja, Vinice, Rašeljaka i Kazaginca, održala je konferenciju za medije kako bi informirala javnost o svojim naporima da zaštite jugozapadni dio Općine Tomislavgrad od planirane izgradnje vjetrenjača na lokacijama Vinica i Liskovača.
U proteklih devet mjeseci, ustrajno smo pokušavali ishoditi poništenje Rješenja Općinskog vijeća Tomislavgrada o davanju prethodne suglasnosti za koncesije na ovim lokacijama i osigurati njihovo trajno izuzimanje iz Prostornog plana Općine Tomislavgrad. Naša inicijativa formirana je kao odgovor na odluku Općinskog vijeća, donesenu bez prethodnog savjetovanja s javnošću, koja ozbiljno ugrožava naš kraj.
Buškoblatski i zavelimski kraj već su pretrpjeli teške posljedice ranijih energetskih projekata, poput potapanja Buškog jezera za potrebe hidroakumulacije, što je rezultiralo njegovim demografskim slomom. Iako je taj projekt donio energetski doprinos široj zajednici, Općina Tomislavgrad i dalje prima veća proračunska sredstva od HEP-a nego što bi to ikada mogle donijeti planirane vjetroelektrane. Smatramo da je ključno zaštititi naš kraj od daljnje devastacije i energetskog iscrpljivanja te da se potencijal prostora oko jezera mora sačuvati za druge održive oblike razvoja koji nisu kompatibilni s vjetrenjačama.
Izgradnja spornih vjetroelektrana podrazumijeva niz negativnih utjecaja na okoliš i javno zdravlje. To uključuje uništavanje staništa i uznemiravanje životinjskog svijeta, štetne utjecaje na podzemne vodotokove i Buško jezero, eroziju tla te ekološke probleme povezane s otpadnim vodama. Štetni utjecaji na ljudsko zdravlje uključuju visoku razinu buke, potencijal za izazivanje fotosenzitivne epilepsije i smetnje u telekomunikacijskim sustavima, što može dodatno povećati izloženost štetnim zračenjima.
Naši napori da poništimo Rješenje Općinskog vijeća i trajno izuzmemo lokacije Vinica i Liskovača iz planova za izgradnju vjetrenjača naišli su na brojne prepreke. Unatoč višekratnim sastancima s općinskim čelnicima i njihovim obećanjima da će se naći rješenje, ubrzo smo shvatili da su te lokacije i dalje zadržane u Nacrtu Prostornog plana, što ukazuje na ignoriranje naših zahtjeva.
Kako bismo jasno izrazili volju lokalne zajednice, pokrenuli smo peticiju koju je potpisalo 1.038 mještana našeg kraja. Uz izuzimanje lokacija za vjetrenjače i solare, tražili smo proglašenje zaštite na planinskom masivu Zavelim i odbacivanje planiranog dalekovoda, za koji smo izborili izradu Studije utjecaja na okoliš, bez koje se ne mogu ishoditi dozvole za gradnju. Iznijeli smo i niz drugih konstruktivnih prijedloga za unapređenje plana, pa očekujemo da se svi prispjeli prijedlozi građana objave na mrežnim stranicama Općine, prije rasprave o istima.
Peticijom smo također zahtijevali uvrštenje točke za raspravu na Općinskom vijeću i poništenje Rješenja o vjetrenjačama, no taj je zahtjev potpuno ignoriran od strane aktualne općinske vlasti (POMAK i HDZ 1990.), koja nije dopustila ni uvrštavanje te točke na dnevni red sjednice Općinskog vijeća.
Nakon dodatnih razgovora s načelnikom Ivanom Buntićem i predsjednikom Vlade HBŽ Ivanom Vukadinom, tražili smo jasnu i nedvosmislenu političku izjavu kojom bi se podržalo izuzimanje lokacija Vinica i Liskovača iz Prostornog plana. Umjesto toga, dobili smo opširno pismo koje ne odražava dogovorene zaključke. Pokušalo se prebaciti odgovornost na prethodnu vlast iz 2007. godine, iako dostupna dokumentacija to demantira, uz dodatna obrazloženja koja nisu bila predmet našeg zahtjeva.
Umjesto jasne izjave o podršci zahtjevu izraženom u peticiji o poništavanju Rješenja o koncesiji i odbacivanju lokacija za vjetrenjače, dobili smo pismo s jednom teško razumljivom rečenicom koja ne sadrži nikakav konkretan stav niti obvezu od strane načelnika. Sve naše inicijative ostale su tek prazna obećanja, bez ikakvog konkretnog odgovora koji bi nam omogućio zatvaranje ove teme.
Nažalost, tek nakon jučerašnje najave ove tiskovne konferencije načelnik Buntić je izjavio, bez ikakvog obrazloženja, da su zahtjevi mještana u potpunosti uvaženi, što nije jasno navedeno u prethodno dostavljenom i objavljenom odgovoru, niti je objašnjeno zašto prethodna rješenja o vjetrenjačama nisu poništena, kako smo to tražili peticijom. Zahvaljujući našem javnom pritisku, ovo je mali korak naprijed prema odustajanju od gradnje vjetrenjača u našem kraju.
Iako se osjećamo prevarenima i izigranima, i dalje smo čvrsto opredijeljeni u obrani i zaštiti našeg kraja od vjetrenjača i svega što mu nanosi štetu. U ime 1.038 potpisnika, nastavit ćemo se boriti svim raspoloživim demokratskim i pravnim sredstvima. Naš cilj ostaje jasan – poništenje Rješenja Općinskog vijeća Tomislavgrada i trajno izuzimanje lokacija Vinica i Liskovača iz planova za izgradnju vjetrenjača.
Sve što smo do sada vidjeli potvrđuje da cilj aktualnog općinskog vodstva nije riješiti i pravno zaključiti ovo pitanje, već kupiti vrijeme i prebaciti raspravu na novu garnituru vlasti nakon izbora. Nadamo se da će ipak prevladati razum i da će se ovo pitanje riješiti na zadovoljstvo mještana, kako ne bi opterećivalo izborno vrijeme. Zatio još jednom pozivamo predstavnike vlasti da se sjedne te pokušaju iznaći rješenje kojim će se poništiti postojeće Rješenje o prethodnoj dodjeli koncesija i trajno isključiti navedene lokacije od vjetrenjača.
Naša inicijativa “Stop vjetrenjačama u buškoblatskom i zavelimskom kraju” neće se pokolebati niti odustati, kako u ovom pitanju, tako i u svim ostalim temama od značaja za naš kraj. Mi smo ljudi koji vole svoj kraj i žele ga zaštititi, a svaka ozbiljna politička opcija trebala bi poštovati stav tolikog broja mještana.
Kontakt: Inicijativa “Stop vjetrenjačama u buškoblatskom i zavelimskom kraju”

Osvrt je na današnju konferenciju održanu u Tomislavgradu Inicijative “Stop vjetrenjačama u buškoblatskom i zavelimskom kraju”
www.tomislavnews.com