tomislavnews.com

FOTO : JUTROS na Borovoj glavi ljepotani zagospodarili prometnicom!

Borova glava je planinski prijevoj između Šuice i Livna, odnosno preko prijevoja vodi magistralna cesta M-16 između Kupresa i Livna. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1288 metara. Tijekom cijele godine, ali posebice tijekom kasnojesenskih i zimskih dana uz prometnicu se često mogu vidjeti krda divljih ili polupitomih  konja koji tu dolaze radi soli koja se posipa po kolniku, ali i tijekom cijele godine konji s Kruga su uz prometnicu ili na prometnici, u potrazi za pašom, solju ili vodom.

U hladnim jutrima kada je cesta snježna ili prekrivena debelim slojem mraza kao jutros, a vidljivost smanjena, vozačima treba krajnji oprez kada voze preko Borove glave, jer su ovi konji ljepotani na cesti s obje strane. Teško je proći između njih, treba vam više vremena, jer konji ne reagiraju na sirenu. Najbolje je, ako nije previše hladno i ako vam nije lijeno izaći iz vozila, jakim pljeskom ih nekako stjerati s ceste dok prođete.

Opasno je naročito po noći, jer ponekad konji iznenada iskoče iz mraka na cestu i nezgode su česte, u kojima konji, uglavnom, stradaju, a ni materijalna šteta nije zanemariva.

Istina je kako postoje prometne oznake, upozorenje da su na ovom dijelu prometnice konji na cesti, ali, izgleda, to nije dovoljno za zaštitu ovih ljepotana, turističke atrakcije Borove glave, visoravni Kruge.

www.tomislavnews.com