TG Politika

FOTO: KROZ KRATKI INTERVJU PREDSTAVLJAMO Jozu Ćosića, novoizabranog predsjedatelja Skupštine Hercegbosanske županije

copyright@tomislavnews.com
Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Jučer (20. ožujka, 2019.) je u Tomislavgradu održan nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Hercegbosanske županije, na kojoj je imenovano novo rukovodstvo Skupština, a za predsjedatelja je imenovan Jozo Ćosić iz Livna, iz HDZ 1990.

Tko je Jozo Ćosić i ponešto o njegovim političkim stavovima doznat ćete u kraćem intervjuu s njim, a koji smo upriličili odmah nakon izbora.

Gospodine Ćosiću, čestitamo na funkciji predsjedatelja Skupštine HBŽ, želimo sreću, a trebat će vam sigurno! Za početak se kratko predstavite? 

Rođen sam u Livnu, 5. 11. 1990. godine, po struci sam magistar politologije, oženjen, otac jednog djeteta.

Nakon što ste diplomirali jeste li odmah počeli radit?

Na Općim izborima 2014. godine izabran sam u Skupštinu HBŽ, te sam tu i počeo raditi kao profesionalni zastupnik.

Kada ulazite u politiku i što je bio neposredan povod da se politički angažirate?

U politiku ulazim s 18 godina, kao student politologije. Ukoliko želimo poboljšati stanje u društvu moramo aktivno raditi na tome, a politički angažman je upravo to.

Jeste li bili u nekoj drugoj (prvoj) stranci prije ulaska u HDZ 1990?

Ne

Ako se dobro sjećamo negdje početkom zastupničkog mandata u prošlom sazivu Skupštine HBŽ iz HDZ su Vam poručili da se ne trudite, jer nećete nikada postati predsjedavatelj Skupštine HBŽ, možda ne ovim riječima, ali nekako tako. Jučer vas HDZ (koja ima najviše zastupnika u HBŽ) praktično i predloži i izabra za predsjedatelja. Priznajte, malo neobično?

Politička imenovanja jesu plod dogovora, a  HDZ 1990 i HDZ B i H imaju dogovor na najvišim razinama, stoga ovakvo imenovanje ne treba čuditi.

Dakle, nikad ne reci nikad, jer nakon silnih uvreda u predizbornoj kampanji između ove dvije stranke s hrvatskim predznakom sada ste u koaliciji na svim razina. Kako se tako lako zaborave sve te uvrede?

Ne smatram da je bilo bilo kakvih uvreda. Fenomen Komšić nam je jasan pokazatelj da kao narod moramo nastupati zajedno bez obzira na različite poglede na pojedina politička pitanja.

Biračima se čini kako više i ne postoji HDZ 1990, da se utopila u HDZ B i H, praktično grana se vratila korijenu, stablu?

HDZ 1990 postoji i postojat će! U svakodnevnom kontaktu sam s biračima i nemam takav dojam.

Nakon dijeljenja, pa slobodno možemo reći novoga spajanja, je li imalo smisla odvajanje HDZ 1990 od HDZ i nakon tog iskustva je li to nanijelo štetu hrvatskom narodu i je li to bila samo borba za fotelje, u osobnom interesu?

HDZ 1990 je nastao kao korektiv hrvatske politike i takav ostaje. Ponavljam, u ovom trenutku nam je potreban zajednički nastup, bar do onoga trenutka dok zajednički ne uspijemo promijeniti izborni zakon.

U ovom prvom razgovoru ne želim da govorite o politici na višim razinama, ostanimo u našoj dragoj županiji. Bili ste zastupnik u prošlom sazivu Skupštine HBŽ , kako biste kao zastupnik ocijenili rad Skupštine u prošlom sazivu?

Institucije koje su pratile rad Skupštine u prošlom sazivu nisu dale pohvalnu ocjenu za taj rad. Koliko god je u mojoj moći nastojati ću taj rad poboljšati.

Vašim dolaskom na čelo Skupštine mislite li što mijenjati u načinu rada ili je rutina najbolje utočište?

Namjeravam predano raditi, a ako budem smatrao da određene stvari treba mijenjati to ću i učiniti.

Možete li nam reći hoće li HDZ 1990 dobiti, uz funkciju predsjedatelja Skupštine, još nešto, možda ministarsko mjesto za pristupanje vladajućoj koaliciji u Skupštini?

Sukladno sporazumu dva HDZ-a prema izbornom rezultatu ići će i raspodjela pozicija, a  to je u ovoj županiji 2 prema 1 u korist HDZ B i H.

Imate li već plan koliko bi sjednica Skupštine trebalo godišnje održati?

Namjeravam aktivno raditi, a to će se odraziti i na broj sjednica.

Vi dolazite na funkciju iz Livna, a to bi, prema praksi, trebalo značiti kako će predsjednik Vlade HBŽ trebao biti iz Tomislavgrada? Jeste li upućeni u te pregovore ili se o tomu razgovara u užem krugu?

Predsjednika vlade predlaže HDZ B I H stoga to ne mogu komentirati.

U nekim županijama/kantonima i općinama u Federaciji B i H pokrenuta je inicijativa da se iz Proračuna županije/općine ne financiraju političke stranke, što mislite o tomu?

Smatram kako stranke trebaju sredstva za funkcioniranje.

Na kraju zahvaljujemo na spremnosti odgovoriti na naša pitanja, kratko i jasno.  Želimo Vam uspjeh i  sreću u radu Skupštine HBŽ!

www.tomislavnews.com/Razgovarala : Ljuba Đikić